LDP Nafi Terima RM40 Juta Daripada Muhyiddin

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Presiden Parti Liberal Demokratik (LDP) Datuk Chin Su Phin dengan tegas menafikan bahawa parti itu bekerjasama dengan Perikatan Nasional (PN) pada pilihan raya negeri (PRN) Sabah ke-16.

Chin mengatakan parti itu tidak menerima RM40 juta daripada Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk bertanding dalam PRN, seperti yang didakwa dalam satu pesanan viral palsu.

Beliau melahirkan rasa kecewanya kerana ada pihak tertentu sanggup melakukan perbuatan terkutuk dengan menyebarkan pembohongan jahat terhadapnya, LDP dan presiden kehormat parti itu, Tan Sri Chong Kah Kiat di media sosial, termasuk Facebook dan WhatsApp.

“Ini adalah serangan peribadi terhadap kami.

“Kami menafikan ada pembabitan dengan mereka (PN),” kata Chin kepada media ketika sesi turun padang di Sinsuran di sini, semalam.

Beliau mengulas tuduhan bahawa Chong dan dirinya telah menerima RM40 juta dari Muhyiddin untuk bertanding 40 kerusi dalam pilihan raya negeri, yang telah disebarkan di media sosial.

Menurut Chin pihaknya telah membuat laporan kepada polis dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dan mendesak kedua-dua pihak berkuasa untuk menyiasat dan mengambil tindakan terhadap pelaku.

Katanya, beliau terkejut kerana pelakunya sanggup menggunakan taktik kotor untuk memancing undi atau memajukan agenda peribadi mereka semasa pilihan raya negeri, terutama untuk kawasan majoriti pengundi Cina.

“Saya tidak melihat serangan peribadi dilakukan terhadap pemimpin politik yang bersaing merebut kerusi Kadazan dan Melayu.”

Katanya, pilihan raya negeri harus menjadi pertarungan yang adil di kalangan semua pihak, bukannya menggunakan serangan peribadi atau cara yang tidak beretika untuk memburukkan pihak lawan.

Beliau berharap agar rakyat menyedari warna sebenar pemimpin politik ini (yang memburukkan lawan) dan mengutuk kesalahan mereka.

Lebih penting lagi, Chin meminta masyarakat, terutama masyarakat Cina, agar tidak menyebarkan tuduhan yang tidak berasas di media sosial, terutama di WhatsApp, kerana mereka boleh didakwa membantu dan bersubahat menyebarkan berita palsu.

“Kami telah mengajukan laporan kepada SKMM dan polisi. SKMM dapat mengesan nombor telefon pengguna WhatsApp yang menyebarkan berita palsu.

Beliau berkata, LDP akan mengadakan ceramah minggu depan untuk menyebarkan maklumat yang betul kepada pengundi.

“Banyak orang yang kami ajak bual bingung dengan berita palsu (yang tersebar).

“Kami harap mempunyai cukup masa untuk memberikan mereka maklumat yang tepat.”

Dalam pada itu, Chin menggesa para pengundi di DUN Likas, Kapayan dan Luyang agar tidak tertipu oleh calon Parti Tindakan Demokratik (DAP) yang bertanding di bawah logo Warisan.

“Calon DAP memberitahu para pengundi bahawa memilih mereka bermakna menyokong Warisan.

“Hakikatnya adalah, mereka akhirnya mendengar cakap Lim Guan Eng, bukan Shafie Apdal.”

Oleh itu, beliau meminta para pengundi memberikan sokongan mereka kepada LDP di ketiga-tiga kerusi tersebut.

 

Sumber: Borneo Post

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top