Lawatan Menteri Luar China Ke Sabah Adalah Peribadi, Bukan Rasmi

Jeffrey-n-China.jpg

Dr Jeffrey (kanan) bersama Wang Yi.

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Menteri Luar China berada di Sabah atas kapasiti peribadi.

Timbalan Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan berkata Wang Yi sedang dalam lawatan jelajah membabitkan beberapa negara.

Dilaporkan bahawa Wang Yi, yang juga ahli majlis Republik itu, sedang dalam lawatan 10 hari ke negara-negara Pulau Pasifik, bermula dari 26 Mei.

Beliau mengakhiri lawatannya Sabtu lalu dengan pertemuan dengan Presiden Timor-Leste José Ramos-Horta di Dili, ibu kota Timor-Leste.

“Kami gembira kerana dia telah memilih Sabah untuk berehat (singgah) selama dua malam. Ketika kami bertemu, kami sedang beramah mesra.

“Saya bertanya sama ada dia pernah mendaki Gunung Kinabalu dan dia memberitahu saya berjaya sampai separuh jalan. Saya juga berkongsi dengannya bahawa saya pernah mendaki gunung itu tahun lepas dan berjaya ke puncak.

“Saya juga telah menjemputnya untuk kembali lagi untuk cuti yang lebih panjang (di Sabah) bersama ahli keluarganya,” kata Kitingan selepas upacara memperingati tragedi Double Six di sini semalam.

Bulan lalu, Kitingan menggesa kerajaan persekutuan mengambil tindakan serius dalam mempertahankan kedaulatan maritim rantau itu memandangkan tuntutan wilayah bertindih di Laut China Selatan.

Apabila ditanya sama ada dia telah membangkitkan isu ini dengan Wang Yi, Kitingan menjawab secara negatif.

“Tidak. Dia tidak datang ke sini atas kapasiti rasmi. Dia ke sini untuk lawatan peribadi. Kami tidak bercakap mengenai perkara rasmi.”

Berita asal: NST

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top