Lapangan Terbang KK Perlukan Bantuan Segera Persekutuan – SEAC

David-Chu-ms-010721-1.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Majlis Penasihat Ekonomi Sabah (SEAC) mengalu-alukan peruntukan untuk negeri di bawah Bajet 2023 tetapi menegaskan bahawa lebih banyak lagi diperlukan untuk menambah baik kemudahan utama dalam landskap perniagaan.

Salah satu kemudahan itu ialah Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA), yang menurut pengerusi majlis Tan Sri David Chu adalah yang kedua paling sibuk di negara ini.

“Memandangkan pelaburan mencurah-curah ke Sabah pada 2021 dan tahun lepas, SEAC ingin meminta Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk segera melihat keadaan KKIA yang berkeadaan uzur,” katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.

“Satu pengubahsuaian besar sudah lama tertangguh. Majlis ingin menggesa Perdana Menteri memperuntukkan sejumlah wang yang mencukupi untuk pengubahsuaian segera ini,” tambahnya.

Anwar, dalam membentangkan Bajet yang disemak pada Jumaat lepas, berkata dana pembangunan RM6.5 bilion kepada Sabah juga akan meliputi projek pembangunan infrastruktur awam yang melibatkan jalan raya, lampu jalan dan utiliti.
Perdana Menteri juga berkata pembinaan Lebuhraya Pan Borneo Sabah dan jajaran Sarawak-Sabah Link Road akan dipercepatkan melibatkan kos keseluruhan RM20 bilion dan menjangkau lebih 1,000km.

Chu berterima kasih kepada Anwar berhubung peruntukan itu dan berkata ia amat diperlukan untuk menyiapkan Lebuhraya Pan Borneo yang telah lama tertangguh.

Perdagangan dan pelaburan dua hala dengan Indonesia akan dipertingkatkan dengan perhubungan jalan raya diwujudkan antara Kalabakan di sini dan Simangaris di Kalimantan, tambahnya.

Pembangunan bandar sempadan juga, katanya, akan menyediakan peluang pekerjaan kepada masyarakat setempat.

Bagi tujuan ini, Chu berharap Kerajaan Persekutuan mempertimbangkan pemberian status zon ekonomi atau perdagangan bebas untuk taman perindustrian seperti Taman Perindustrian Minyak dan Gas Sipitang (Sogip), Taman Perindustrian Kota Kinabalu dan Kluster Perindustrian Minyak Sawit (POIC).

Beliau juga menggesa Perdana Menteri mempertimbangkan pemberian cukai bersasar dan insentif lain untuk pelaburan di Sabah bagi mempercepatkan pembangunan ekonomi.

“Langkah-langkah ini akan memberi rangsangan besar kepada ekonomi Sabah, daripada komoditi kepada perindustrian, untuk rakyat Sabah memaksimumkan faedah ekonomi daripada sumbernya,” katanya.

Beliau turut menyambut baik kenyataan Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek bahawa peruntukan kementeriannya akan digunakan untuk menyelesaikan masalah sekolah daif di negeri ini.

“SEAC ingin meminta menteri persekutuan yang berkaitan yang bertanggungjawab ke atas infrastruktur, promosi perdagangan/pelaburan, pelancongan dan kesihatan untuk memberikan komitmen yang sama,” kata Chu.

 

Sumber: The Star

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top