Langkah keselamatan segera diperlukan di jalan raya Sabah – Darell Leiking

leiking.jpg

Leiking (gambar fail).

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Langkah segera perlu diambil oleh pihak berkuasa untuk memastikan keselamatan pemandu, terutama di selekoh U dan persimpangan T di sepanjang jalan utama, kata ADUN Moyog Datuk Darell Leiking.

Beliau berkata sudah tiba masanya untuk kerajaan negeri dan Kerajaan Persekutuan melihat semula reka bentuk jalan raya dan aliran trafik di Sabah, berikutan terjadinya banyak kemalangan.

Beliau berkata di Penampang misalnya, banyak kemalangan yang melibatkan pusingan U berlaku di sepanjang Jalan Ramayah di laluan Jalan Penampang-Papar Lama.

Leiking, yang mengulas mengenai kemalangan maut pada Ahad lepas yang menyebabkan sepasang suami isteri maut di pusingan U di sepanjang Jalan Pintas di Penampang, berkata langkah keselamatan segera diperlukan di kawasan tersebut.

“Kerajaan Sabah mesti mempertingkatkan langkah keselamatan di jalan raya kita terutamanya di pusingan U, pertama sekali dengan memasang pemutus kelajuan (untuk mengurangkan kelajuan kereta yang datang) serta papan tanda amaran.

“Kedua, dengan memastikan semua lampu jalan dalam jarak 500m dari pusingan U tersebut berfungsi sepanjang masa,” kata timbalan presiden Parti Warisan itu semalam.

Beliau berkata kerajaan negeri juga perlu mengenal pasti semua jalan raya di Sabah yang memerlukan langkah sedemikian demi keselamatan pengguna jalan raya.

“Negeri sebenarnya boleh bekerjasama dengan polis, Jabatan Kerja Raya dan Sabah Electricity Sdn Bhd untuk penyelesaian segera. Mereka mesti ada kemahuan untuk melakukannya,” tambahnya.

Tanpa langkah sedemikian, beliau berkata kemalangan maut pada Ahad lepas adalah jauh dari yang terakhir.

Beliau berkata penyelesaian jangka panjang adalah penting untuk dipertimbangkan, seperti pusingan U tinggi, untuk keselamatan umum pengguna jalan raya.

“Malah, dengan kerajaan kita tergesa-gesa untuk menyiapkan Lebuhraya Pan Borneo, langkah keselamatan ini akan diperlukan lebih daripada sebelumnya.

“Kita tidak lagi hidup pada tahun 1990-an di mana jalan raya (berkeadaan) kosong,” tambahnya.

Pada hari Ahad, Peter John Lo, 69, dan isterinya Flovia Vinison, 63, meninggal dunia di tempat kejadian dalam perjalanan pulang dari majlis hari jadi.

Kereta mereka dilanggar ketika membuat pusingan U oleh pacuan empat roda dari arah hadapan.

Pemandu pacuan empat roda juga cedera parah.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top