Laluan ke Kampung Pangaraan Kini Boleh Dilalui Semua Kenderaan – Arthur

arthur.jpg

Arthur (kanan) turut membantu mengangkat barangan keperluan yang dihantar dengan bantuan TUDM. (Kredit foto: TUDM)

Kongsi Bersama

NABAWAN: Pembaikan jalan sepanjang 45km ke Kampung Pangaraan di Mukim Tatalaan yang rosak akibat banjir telah siap dan kini boleh dilalui kenderaan sejak Ahad (12 Jun).

Timbalan Menteri Kerja Raya Datuk Arthur Joseph Kurup berkata kerja-kerja pembaikan kecemasan telah dimulakan beberapa minggu lalu dan kenderaan dari Keningau kini boleh menggunakan jalan itu untuk ke Kampung Pangaraan.

Bagaimanapun, beliau berkata pembinaan semula lima jambatan yang dihanyutkan banjir akan mengambil sedikit masa lagi.

“Ini menunjukkan keprihatinan kerajaan dan agensi kerajaan untuk memastikan kerja-kerja pembaikan dipercepatkan demi manfaat penduduk kampung,” katanya.

Arthur yang juga Ahli Parlimen Pensiangan berkata demikian ketika menghantar makanan dan barangan keperluan ke kawasan terjejas dengan kerjasama Kementerian Pertahanan melalui Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

Beliau mengucapkan terima kasih kepada Menteri Pertahanan Kanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan TUDM atas bantuan mereka menyediakan dua helikopter untuk membawa bekalan makanan ke Kampung Pangaraan.

Tambahnya, TUDM juga telah memudahkan pihaknya untuk memeriksa kemajuan pembaikan jalan di kawasan terjejas.

TUDM telah menggerakkan dua buah helikopter EC 725 AP dari Skuadron No. 5 untuk membawa barangan keperluan seperti beras, minyak masak, tepung, gula, susu, ayam, daging, ikan, sardin, biskut, peralatan memasak dan lain-lain keperluan dapur yang seberat satu sebanyak 1.35 tan kepada penduduk kampung.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top