Labuan Sedia Beri Vaksin Kepada Kanak-kanak, Remaja

labuan-vaksinasi.jpg
Kongsi Bersama

LABUAN: Selepas kejayaan mencapai imuniti kelompok bagi membendung COVID-19, Wilayah Persekutuan Labuan kini bersiap sedia melancarkan pemberian vaksin kepada kanak-kanak berusia antara 12 hingga 17 tahun sebaik mendapat ‘lampu hijau’ daripada kerajaan Persekutuan.

Pengarah Jabatan Kesihatan Labuan Dr Ismuni Bohari berkata rancangan pelaksanaan vaksinasi yang komprehensif telah disusun untuk mencapai hampir 100 peratus imuniti bagi kira-kira 103,000 penduduk di pulau bebas cukai itu.

“Kami sudah bersedia untuk menawarkan vaksin kepada kanak-kanak berusia 12 hingga 17 tahun, hanya menunggu kebenaran dari kerajaan Persekutuan sahaja,” katanya kepada Bernama.

Pada 27 Julai lepas, Labuan telah lengkap memberi vaksin kepada 80 peratus penduduk dewasanya sekali gus menjadi yang pertama dalam kalangan Wilayah Persekutuan dan negeri yang mencapai imuniti kelompok bagi memerangi COVID-19.

Jumlah itu meningkat kepada 82.44 peratus atau 56,471 daripada 68,500 penduduk dewasa yang layak untuk Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK), lengkap menerima dos kedua; dan sehingga semalam sekurang-kurangnya 97.08 peratus atau 66,500 orang dewasa menerima vaksin dos pertama. – BERNAMA


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top