Labuan perlu rebut peluang pertumbuhan ekonomi Borneo – LCC

Labuan.jpg

Foto hiasan

Kongsi Bersama

LABUAN: Labuan tidak seharusnya ketinggalan dalam persaingan merebut peluang daripada pertumbuhan ekonomi Borneo, kata Pengerusi Dewan Perniagaan Labuan (LCC) Daniel Doughty.

Sebagai sebahagian daripada usahanya untuk menyumbang kepada kemakmuran ekonomi wilayah Borneo, LCC mengambil bahagian dalam Persidangan Meja Bulat Perniagaan Borneo 2023 (BBR 2023) untuk mengetengahkan kekuatan Labuan, khususnya sektor perkhidmatan kewangan antarabangsanya yang berkembang maju, yang menjadi pemacu penting pertumbuhan ekonomi pulau itu.

Persidangan meja bulat itu yang bertemakan ‘Connecting Borneo: Building the Regional Value Chain through Cooperation’, (Menghubungkan Borneo: Membina Rantaian Nilai Serantau melalui Kerjasama) dianjurkan bersama oleh Majlis Penasihat Perniagaan ASEAN dan Majlis Penasihat Perniagaan ASEAN Brunei Darussalam.

Tumpuan utama BBR2023 yang diadakan di Jakarta, Indonesia, hari ini, adalah untuk mengukuhkan kerjasama serantau dan menggalakkan penyepaduan ekonomi di wilayah Borneo.

Bercakap kepada Bernama, Doughty menjelaskan tentang kepentingan penyertaan Labuan dalam forum ekonomi ASEAN.

“Pembabitan LCC dalam persidangan Meja Bulat Perniagaan Borneo 2023 mencerminkan komitmen Labuan untuk giat menyertai perbincangan serantau dan memanfaatkan kekuatannya dalam peniagaan antarabangsa serta sektor kewangan untuk menyumbang kepada kemakmuran ekonomi wilayah Borneo.

“Penyertaan kami dalam persidangan meja bulat ini memberi peluang kepada ahli kami untuk menjadi sebahagian daripada ekonomi serantau, meningkatkan rangkaian kami, dan pada masa yang sama meletakkan kepentingan Labuan dalam ekonomi serantau Borneo,” katanya.

Acara itu menghimpunkan bersama pelbagai pihak berkepentingan untuk membincangkan strategi bagi meningkatkan perdagangan antara wilayah Borneo, menarik pelaburan langsung asing dan melaksanakan penyelesaian digital yang inovatif.

Ia akan menumpukan terutamanya kepada Nusantara, ibu kota baharu Indonesia, dan pasaran digital ‘DagangBorneo’.

Persidangan meja bulat itu disertai seramai 75 peserta, termasuk pemimpin komuniti perniagaan dari pelbagai dewan, institusi kewangan dan pertubuhan perniagaan dari Indonesia, Brunei, Sabah, Sarawak, Labuan, Kalimantan Selatan, Singapura, Filipina, Jepun dan Australia.

Para peserta dijangka memperoleh maklumat berharga tentang peluang ekonomi serantau, meningkatkan rangkaian dengan sesama pemegang kepentingan, dan terlibat dalam perbincangan mengenai perdagangan, pelaburan dan pembangunan mampan.

Daniel berkata persidangan meja bulat itu bakal menjadi platform penting untuk berkongsi perkembangan ekonomi terkini di Borneo, memupuk kerjasama dalam kalangan pihak berkepentingan, dan meneroka cara untuk menggalakkan pertumbuhan ekonomi dan kerjasama di wilayah tersebut.- BERNAMA

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top