Kutu sampah: DBKK kutip jumlah kompaun RM3,020

sampah.jpg

193 perokok telah ditangkap antara Februari hingga Mac kerana membuat puntung rokok secara sebarangan. (Kredit foto: FB Dewan Bandaraya Kota Kinabalu)

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kutu sampah di pusat komersial dan bandar di kawasan penarafan Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) secara keseluruhan membayar RM3,020 dalam kompaun di tempat yang dikeluarkan sebagai sebahagian daripada Ops Bersih agensi itu sejak dua bulan lalu, lapor Harian Ekspress.

Laporan itu memetik jurucakap Jabatan Pengurusan Sisa Pepejal (JPSP) DBKK sebagai berkata RM2,300 dikumpulkan pada Februari dan RM720 lagi pada Mac.

Beliau berkata kesemua pesalah dilihat membuang puntung rokok mereka secara sebarangan.

“Seramai 193 perokok telah ditangkap oleh pegawai kami antara Februari dan Mac,” katanya.

“Kira-kira 150 daripada mereka membayar kompaun mereka serta-merta, manakala 43 lagi memilih untuk membayarnya dalam tempoh ihsan yang diperuntukkan.”

Kompaun sehingga RM500 boleh dikenakan terhadap sesiapa yang didapati melanggar Undang-Undang Kecil Anti Sampah Sarap DBKK 1984 (Pindaan 2005), menurutnya.

Beliau berkata mereka yang berulang kali tidak mengendahkan nasihat agensi itu supaya tidak membuang sampah di kawasan umum, boleh dikenakan tindakan undang-undang.

“Mereka boleh dikenakan denda sehingga RM10,000, jika disabit kesalahan di mahkamah.”

Beliau berkata empat hingga lima pegawai pemeriksa JPSP berpakaian biasa menjalankan 54 pemeriksaan berasingan antara 5 Februari dan 22 Mac.

Jurucakap itu berkata DBKK mengambil tindakan tegas terhadap pelanggaran peraturan membuang sampah dalam usaha untuk mendorong orang ramai mengambil peranan lebih aktif dalam menjaga kebersihan bandar raya ini.

Menurut beliau lagi pada Januari lalu, pasukan Ops Bersih telah mengenakan kompaun kepada 403 kutu sampah dan mengutip RM6,480.

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top