Kumpulan Dari Sabah Juarai Pertandingan Koir Perpaduan Keluarga Malaysia

johan-koir.jpg
Kongsi Bersama

KUALA LUMPUR: Pertandingan Koir Perpaduan Keluarga Malaysia Piala Kementerian Perpaduan Negara (KPN) Peringkat Kebangsaan Tahun 2022 mampu menjadi antara entiti menyatupadukan masyarakat berbilang bangsa di negara ini.

Menteri Perpaduan Negara, Datuk Halimah Mohamed Sadique berkata, pertandingan dengan kerjasama strategik Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) itu telah meletakkan penglibatan pelbagai kaum sebagai syarat utama, selain usaha kementerian menyemai semangat cintakan bahasa dan menyemarakkan ukhuwah Keluarga Malaysia.

“Kementerian sangat mengalu-alukan penglibatan pelbagai pihak dalam usaha merealisasikan agenda perpaduan negara.

“Kolaborasi strategik antara KPN dan DBP contohnya akan diperbanyakkan lagi agar usaha memperkukuh semangat kebersamaan di kalangan Keluarga Malaysia dapat terus dipertingkatkan,” katanya ketika ditemui pemberita di sini, pada Ahad.

Dalam pada itu, Halimah menambah, usaha-usaha penghayatan perpaduan yang dilaksanakan di segenap peringkat itu juga bertujuan melahirkan moments of unity untuk dihayati dan dirasai semua melalui seni muzik.

“Seni muzik dan koir seperti ini berperanan dalam mengekalkan dan memperkukuh identiti sesebuah negara serta masyarakatnya.

“Seni kata dan lirik lagu yang bersandarkan kepada semangat perpaduan dan patriotisme juga dapat menyentuh sanubari setiap individu yang mendengarnya, apatah lagi sesiapa yang turut menyanyi bersama mendendangkan melodinya yang cukup indah serta dapat menanam perasaan cinta akan tanah air,” katanya.

Sementara itu, pertandingan tersebut telah menyaksikan johan disandang oleh kumpulan The North Harmony dari Sabah yang membawa pulang hadiah berupa wang tunai berjumlah RM10,000; Piala Menteri Perpaduan Negara; trofi termasuk sijil.

Manakala, naib johan dan tempat ketiga masing-masing dimenangi oleh Kumpulan Anak Seni Warisan Kenyalang dari Sarawak dan Kumpulan M.I.A Ensemble dari Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. – AWANI

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top