Kudat Miliki Potensi Besar Dalam Pelancongan Luar Bandar

joniston-kudat.jpg

Joniston (dua dari kiri) semasa melawat Kudat,

Kongsi Bersama

KUDAT: Kudat digelar “Bali Borneo” berikutan persamaan aktiviti produk pelancongan yang boleh menarik pelancong asing jika terus dibangunkan.

Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah merangkap pengerusi Lembaga Pelancongan Sabah Datuk Joniston Bangkuai berkata Kudat mempunyai banyak potensi pelancongan luar bandar kerana alam semulajadinya yang indah dan pulau-pulau yang kaya dengan kisah-kisah yang unik.

“Bali terkenal dalam kalangan pelancong asing dengan budaya dan sukan luncur air. Kudat juga mempunyai semuanya, dengan pantai yang jernih dan ombak yang boleh dilayari. Kami berkongsi ciri yang sama.

“Bagaimanapun, terpulang kepada masyarakat untuk mempopularkan Kudat dan berusaha menonjolkan keunikan kawasan ini,” katanya pada majlis pelancaran Persatuan Pelancongan Komuniti Desa Tajau Laut di sini, pada Jumaat.

Turut hadir Presiden Persekutuan Persatuan Pelancongan Luar Bandar Sabah Walter Kandayon; Ketua Kampung Tajau Laut Lamat Alip; Ketua Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JPKK) Abdul Salleh; dan Presiden Persatuan Pelancongan Komuniti Luar Bandar Tajau Laut Junaidi Awang Bulat.

Joniston berkata kementeriannya dan Lembaga Pelancongan Sabah sentiasa bersedia membantu masyarakat dalam mempromosikan produk pelancongan yang terdapat di Kudat.

“Dalam masa sama, masyarakat setempat perlu melengkapkan diri dengan pengetahuan tentang aktiviti dan destinasi menarik yang boleh diperkenalkan kepada pelancong apabila datang ke sini.

“Saya sememangnya berbangga melihat masyarakat Tajau Laut bekerjasama dan berpadu dalam memajukan aktiviti pelancongan.

“Saya dapat lihat Persatuan Pelancongan Masyarakat Desa Tajau Laut boleh menjadi contoh kepada kampung-kampung lain di Kudat.

“Kerjasama sebegini amat penting terutama apabila pelancong datang melihat dan mempelajari sendiri bagaimana masyarakat kampung menjalankan aktiviti pelancongan di kawasan masing-masing,” katanya.

Joniston juga berkata Kudat telah mendapat manfaat daripada peruntukan khas kerajaan negeri untuk membantu pengusaha pelancongan yang terjejas akibat pandemik Covid-19.

Persatuan Pelancongan Komuniti Luar Bandar Tajau Laut telah ditubuhkan setahun lalu untuk menggalakkan penduduk kampung mengambil bahagian dalam mengubah Kampung Tajau Laut menjadi produk pelancongan yang menjanjikan.

Pelancong dan pengunjung boleh menikmati aktiviti snorkeling, berkayak, memancing, pemuliharaan terumbu karang dan memasak, antara lain di Kampung Tajau Laut.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top