Kota Marudu Bukan Daerah Termiskin Di Sabah, Kata Maximus Ongkili

maximus.jpg
Kongsi Bersama

KOTA MARUDU: Kota Marudu bukanlah daerah termiskin di Sabah, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak) Datuk Seri Dr Maximus Ongkili.

Beliau berkata, ekonomi di kawasan dataran rendah Kota Marudu sebenarnya kukuh.

“Daerah ini memiliki lebih dari 20,000 hektar kelapa sawit, ia merupakan daerah penanaman padi kedua terbesar di Sabah dan (mempunyai) sekitar 10,000 hektar ladang getah.

“Ekonomi tempatan lebih kuat daripada daerah lain, dan terdapat banyak pembangunan selama beberapa dekad di sini dan rakyat merasakan kemajuannya,” katanya semasa majlis makan malam alu-aluan bagi anggota Program Pengesahan Data Kemiskinan Peringkat Kota Marudu di sini kelmarin.

Tahun lalu, Jabatan Statistik menunjukkan bahawa kadar kemiskinan nasional berada pada 5.6 peratus sementara di Sabah, adalah 19.5 peratus.

Di Sabah, daerah dengan kadar kemiskinan tertinggi adalah Tongod, Pitas dan Kota Marudu.

Ongkili, yang juga anggota parlimen Kota Marudu, menambah bahawa usaha sedang dilakukan untuk membetulkan persepsi bahawa Sabah adalah salah satu negeri termiskin di Malaysia.

Program pengumpulan data sedang dilakukan oleh pihaknya untuk mendapatkan input yang tepat untuk pangkalan data nasional mengenai kemiskinan.

Tinjauan bermula di Kota Marudu kerana daerah ini dinamakan sebagai salah satu yang termiskin di negeri ini.

Program tiga hari itu bertujuan mengumpulkan data serta mendidik dan membimbing pemimpin masyarakat setempat mengenai cara menyebarkan maklumat mengenai bantuan kerajaan, terutama untuk mengurangkan kadar kemiskinan.

 

Sumber: New Straits Times

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top