Kongres Bulan Depan Tandakan Kebangkitan Semula SAPP

Richard-Yong-We-Kong1.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kongres Parti Maju Sabah (SAPP) bulan depan akan menandakan kebangkitan parti itu dalam arus perdana politik Sabah selepas 12 tahun menjadi parti pembangkang, kata setiausaha agungnya, Datuk Richard Yong We Kong (gambar).

“Agenda teratas dalam kongres itu ialah pemulihan ekonomi, penyertaan penduduk tempatan Sabah dalam pembangunan ekonomi Sabah dan isu politik seperti IC Sabah, MA63, pemilikan dan pengurusan sumber asli Sabah,” katanya.

Richard menambah pemilihan parti akan datang juga akan menjadi acara yang sibuk kerana semua jawatan yang dipilih akan dipertandingkan, kecuali jawatan presiden.

“Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee mengekalkan jawatan presiden SAPP tanpa bertanding apabila pencalonan ditutup semalam (Sabtu),” katanya pada mesyuarat majlis tertinggi SAPP ke-209 yang diadakan di ibu pejabat parti di Likas pada Ahad.

Richard berkata parti itu akan mengadakan kongresnya pada 3 September di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC), dan diikuti dengan pemilihan empat tahunan parti pada sebelah petang.

“Jawatankuasa pemilihan parti akan membuat pengumuman yang diperlukan mengenai pemilihan, bilangan calon bagi setiap jawatan, dan kalendar pemilihan tidak lama lagi.

Seramai seribu enam ratus ahli, termasuk 250 ahli dan perwakilan Undi 18 dijangka menghadiri kongres itu diikuti dengan majlis makan malam persahabatan di tempat yang sama.

Dan 402 perwakilan terdiri daripada 29 ahli majlis tertinggi, 40 ahli sayap Pemuda dan Wanita, dan 355 wakil dari cawangan seluruh Sabah akan turut hadir.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top