KM Seru Perkasakan Warisan Kebudayaan Etnik Di Sabah

etnik.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kerajaan Negeri meminta persatuan etnik di negeri ini agar terus membangunkan kebudayaan, adat dan bahasa etnik masing-masing agar tidak pupus oleh arus perkembangan pesat dunia globalisasi.

Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Haji Noor berkata, ini penting agar warisan budaya kepelbagaian etnik di negeri ini akan terus diperkasa dan tidak terpinggir dalam kemodenan serta teknologi masa kini.

Dalam masa sama katanya, Kementerian Pelancongan, Kebudyaaan dan Alam Sekitar serta Lembaga Pelancongan Sabah diminta agar mengambil inisiatif untuk mengenal pasti mana-mana etnik yang mungkin sudah atau semakin pupus di negeri ini tetapi kaya dengan budaya serta adat resam supaya boleh diketengahkan sebagai produk pelancongan yang bersejarah.

“Sekurang-kurangnya, etnik itu tidak akan pupus begitu sahaja tanpa diketahui kewujudannya di Sabah. Saya percaya masih banyak lagi budaya daripada segi tarian dan muzik pelbagai etnik di negeri ini yang belum diketahui.

“Penduduk Sabah sendiri lebih daripada 30 etnik dengan menggunakan lebih 50 bahasa dan tidak kurang daripada 90 dialek. Ini sejajar dengan hasrat Kerajaan Negeri yang mahu lebih banyak warisan budaya yang dimiliki ini diketengahkan bukan saja kepada dunia luar tetapi juga anak bangsa kita sendiri yang belum mengetahuinya.

“Tarian seperti limbai, sumazau dan magunatip mungkin sudah diketahui ramai tetapi saya percaya dengan lebih 30 etnik di Sabah, masih banyak lagi warisan budaya lama yang perlu diselongkar, agar tidak pupus ditelan zaman,” kata Hajiji di majlis perasmian sambutan Hari Etnik Sabah sempena Hari Jadi Rasmi Ke-68 Tuan Yang Terutama Yang di-Pertua Negeri Sabah, di sini hari ini.

Majlis itu dirasmikan oleh Yang di-Pertua Negeri Sabah, Tun (Dr) Juhar Mahiruddin.

Turut hadir ialah isteri Yang di-Pertua Negeri Sabah, Toh Puan Norlidah Tan Sri Datuk RM Jasni; Isteri Ketua Menteri, Datin Seri Juliah Salag; Speaker Dewan Undangan Negeri Sabah, Datuk Kadzim Haji M. Yahya dan isteri, Datin Noraini Salleh.

Timbalan Ketua Menteri merangkap Menteri Pembangunan Perindustrian selaku Pengerusi Jawatankuasa Induk Perayaan, Datuk Dr. Joachim Gunsalam dan Datin Linda Ewit; Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar, Datuk Jafry Hj Ariffin dan isteri Datin Halida Bahat; Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Seri Sr. Haji Safar Untong; Setiausaha Persekutuan Sabah, Datuk Dr. Zulkapli Mohammad dan Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar, Datuk Joniston L. Bangkuai.

Dalam pada itu, Hajiji berharap generasi muda akan mengambil tahu tentang kebudayaan kaum sendiri bagi membolehkan setiap amalan budaya tradisional terus kekal.

“Kita tidak mahu keprihatinan terhadap sumbangan seni dan budaya sendiri dilihat semakin terhakis oleh arus perkembangan pesat dunia globalisasi. Lebih merisaukan apabila kita kehilangan warisan budaya tradisional begitu sahaja kerana tiada pewarisnya,” katanya.

Ketua Menteri berkata, bagi memastikan setiap dasar dan inisiatif yang dijalankan Kerajaan memenuhi tuntutan rakyat khususnya di Sabah, pembinaan dasar kesatuan dalam kepelbagaian etnik secara tidak langsung mampu menjadi tarikan pelancong dari luar.

“Dengan berkonsepkan kesatuan kepelbagaian etnik maka dapat mengimbangi sektor pelancongan antaranya menerusi persilangan budaya, adat, bahasa sukuan, peralatan muzik tradisional, makanan tradisi dan pakaian etnik.

“Usaha ini dilihat mampu menjadi tarikan dalam sektor pelancongan di negeri ini, kerana pelancongan adalah antara teras utama yang diberi penekanan dalam pelan pembangunan Hala Tuju Sabah Maju Jaya,” kata Hajiji, sambil menambah rakyat Sabah hidup dalam keadaan aman dan harmoni walaupun negeri ini mempunyai lebih 30 dan 217 sub etnik.


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top