KM Harap Ramai Pelancong, Pelabur China Datang Ke Sabah

hajiji-1.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Haji Noor berharap ramai pelancong dari negara China akan melawat Sabah apabila pintu sempadan negara dibuka kepada pelawat antarabangsa.

Katanya, sektor pelancongan negeri ini banyak bergantung kepada pelancong asing terutamanya dari negara China.

“Pandemik Covid-19 menyebabkan sektor pelancongan teruk terjejas. Dengan pembukaan sempadan negara kepada pelawat antarabangsa dalam tempoh terdekat, kita berharap ramai pelancong dari China akan melawat Sabah.

“Ini akan dapat membantu pemulihan sektor pelancongan tempatan dan meningkatkan ekonomi negeri”, katanya semasa menerima kunjungan hormat daripada Konsul Jeneral Republik Rakyat China di Kota Kinabalu, Liang Caide di kediaman rasminya di Sri Gaya, pada kelmarin.

Hajiji juga berharap Liang dan Kedutaan Republik Rakyat China di Malaysia membantu mempromosikan Sabah sebagai salah satu destinasi pelancongan utama di China.

Sabah juga sangat mengalu-alukan pelaburan asing terutama dari negara China untuk bersama-sama membangunkan pelbagai sektor utama di negeri ini seperti industri, pembinaan, pelancongan, pertanian dan industri berteknologi tinggi yang baharu, katanya.

“Kerajaan Negeri Gabungan Rakyat Sabah (GRS) akan terus bekerjasama erat dengan Konsul Jeneral Republik Rakyat China di Kota Kinabalu dan Kedutaan China untuk menarik lebih ramai pelabur China ke Sabah, yang akan membantu merancakkan pertumbuhan sektor ekonomi negeri ini.

“Hubungan baik dan kerjasama yang sedia terjalin di antara Sabah dan China akan terus diperkukuhkan lagi, kerana ia memberi banyak manfaat kepada kedua-dua pihak,” tegasnya.

Terdahulu, Liang memberi taklimat kepada Hajiji mengenai perkembangan terkini di China dan usaha yang dilakukan oleh pejabatnya dalam membantu mempromosi Sabah sebagai destinasi pelancongan, pelaburan dan perdagangan.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top