KK, Pantai Barat Dilanda Gangguan Bekalan Elektrik Untuk Hari Kedua

blackout.jpg

Gambar hiasan

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Sebahagian ibu negeri di sini dan kawasan pantai barat terjejas akibat gangguan bekalan elektrik buat hari kedua.

Selepas gangguan bekalan elektrik secara besar-besaran pada Selasa menyebabkan orang ramai di kawasan itu terputus bekalan elektrik sehingga lima jam, pengguna mengalami kegagalan bekalan elektrik pusingan kedua di banyak kawasan di Kota Kinabalu, Penampang dan Putatan sekitar jam 6 petang Rabu.

Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) dalam satu kenyataan di Facebook berkata mereka menghadapi masalah teknikal dengan talian kuasa voltan tinggi.

Ia menambah bahawa langkah sedang diambil untuk memulihkan bekalan kuasa secara berperingkat ke lokasi terjejas.

Dalam catatan lain, SESB berkata beberapa kawasan di Kudat turut dilanda gangguan bekalan elektrik dan mereka sedang mengenal pasti punca masalah, dengan pemulihan akan dilakukan secara berperingkat.

Akibat gangguan itu, ramai pemandu terperangkap dalam kesesakan lalu lintas di beberapa bahagian bandar di sini dan Penampang kerana lampu isyarat tidak berfungsi.

Terdapat dakwaan di media sosial bahawa ada pengguna terperangkap seketika di dalam lif di pusat beli-belah manakala Hospital Queen Elizabeth (QEH) di sini terpaksa bertukar kepada penjana dan lif tidak dapat digunakan.

Berita asal: The Star

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top