Ketua-ketua penerangan perlu jelaskan pencapaian kerajaan negeri kepada rakyat – Hajiji

CM-Hajiji.jpg

Hajiji semasa ditemui pemberi pada Program Penerangan Isu-Isu Semasa anjuran Biro Penerangan Gagasan Rakyat di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC).

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Ramai dalam kalangan rakyat masih tidak menyedari pencapaian kerajaan Sabah yang telah melakukan pelbagai usaha membangunkan negeri ini, kata Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Haji Noor.

Oleh itu, kata beliau, adalah menjadi tanggungjawab ketua-ketua penerangan parti untuk menghebahkan pencapaian itu dengan cara yang berkesan.

“Terdapat banyak inisiatif dan kejayaan yang disampaikan dengan berkesan sehingga ada (rakyat) yang tidak menyedarinya.

“Jadi, ini adalah tanggungjawab anggota-anggota penerangan parti di peringkat bahagian untuk memainkan peranan. Mereka mesti menjelaskan pencapaian kerajaan kepada rakyat, apa yang telah dilakukan dan bagaimana golongan miskin telah dibantu, misalnya.”

Hajiji, yang juga presiden Parti Gagasan Rakyat Sabah (Gagasan Rakyat), berkata demikian kepada pemberita di Program Penerangan Isu-Isu Semasa anjuran Biro Penerangan Gagasan Rakyat di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC) di sini, semalam.

Tambahnya, pemimpin-pemimpin di bahagian juga harus menonjolkan nilai pelaburan dan beribu-ribu peluang pekerjaan yang diwujudkan sejak Gagasan Rakyat dan gabungan Gabungan Rakyat Sabah memerintah.

“Kedua, mereka mesti melawan fitnah dan pembohongan yang tersebar di media sosial. Ini juga perlu ditangani.

“Jika tidak, orang akan percaya perkara yang tidak benar. Jadi, ia adalah tanggungjawab ketua penerangan di semua peringkat.”

Mengenai program itu beliau berkata, penggal kerajaan sekarang akan berlanjutan sehingga Oktober tahun depan, justeru adalah perkara biasa untuk mengadakan kursus bagi memastikan segala-galanya teratur dan mempersiapkan jentera bagi menghadapi pilihan raya akan datang.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top