Kesal Dengan Keputusan Pemilihan DAP Sabah, Jimmy Wong Keluar Parti

jimmy-wong.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Bekas pengerusi DAP Sabah Datuk Jimmy Wong bertindak keluar parti kerana kecewa ramai veteran setia disingkirkan daripada jawatankuasa parti itu pada pemilihan parti Ahad.

Wong semalam berkata ketiadaan ADUN Kepayan dan Ketua Wanita DAP negeri Jannie Lasimbang, bekas senator Adrian Lasimbang, anggota parlimen Kota Kinabalu Chan Foong Hin dan ADUN Elopura Calvin Chong dalam jawatankuasa itu tidak masuk akal dan akan menjadi kerugian besar kepada DAP Sabah.

“Anda tidak mengekalkan kesetiaan, dan anda tidak mahu bijak pandai parti berada dalam jawatankuasa, jadi apa yang anda mahu?” soalnya sambil menambah bahawa para pemimpin mempunyai sokongan akar umbi yang kuat yang boleh mengemudi parti dengan berkesan.

Wong menambah beliau adalah salah seorang ahli tertua yang telah bersama parti itu sejak 2007 dan beliau adalah antara mereka yang membawa parti itu daripada tiada kepada keadaan sekarang. Wong adalah pengerusi DAP negeri dari 2013 hingga 2015 dan kemudiannya dijadikan penasihat kepada parti itu.

“Tetapi dalam pilihan raya negeri baru-baru ini, anda mereka menjemput saya dan saya tidak dinamakan penasihat lagi, penghinaan apakah ini?” dia tanya.

Anak lelaki Wong, Justin, yang merupakan ADUN Sri Tanjong dan yang memperoleh undi terbanyak semasa pemilihan parti, tidak menyedari keputusan bapanya untuk berhenti.

“Saya baru mengetahui perkara ini sekarang,” kata Justin, yang kini ahli jawatankuasa DAP Sabah.

Justin berkata beliau tidak akan mengikut keputusan bapanya untuk meletakkan jawatan dalam parti kerana beliau mempunyai tanggungjawab terhadap rakyat. Ditanya sama ada dia akan bercakap dengan bapanya mengenai perkara itu, Justin berkata “lebih baik pengerusi parti melakukan tugas itu”.

Pengerusi DAP Sabah Datuk Frankie Poon berkata beliau masih belum menerima peletakan jawatan Wong secara bertulis.

“Saya rasa saya akan biarkan dia (Wong) bertenang dahulu kerana mungkin ada perkara yang dikatakan (dalam keadaan marah) yang dia tidak maksudkan,” katanya.

Chan, bekas setiausaha DAP Sabah, juga tidak berjaya menduduki 15 jawatan jawatankuasa tertinggi dalam pemilihan parti pada Ahad. Ahli parlimen Kota Kinabalu itu digantikan oleh ADUN Luyang Ginger Phoong Jin Zhe.

Empat muka baharu dalam barisan itu ialah Wong Chun Miew (penolong bendahari negeri), Liau Fui Fui (setiausaha organisasi Sabah) dan ahli jawatankuasa Foo Shok Tong dan Sia Yu Hock.

 

Sumber: Borneo Post

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top