Kes Keganasan Rumah Tangga Meningkat Di Sabah

kegasan-rumah-tangga.jpg

Siti Zailah memukul gong sebagai tanda pelancaran program ‘Semarak Skuad Waja Sabah 2022’.

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Sabah mencatatkan peningkatan kes keganasan rumah tangga kepada 145 dari Januari hingga April tahun ini, berbanding 126 kes dalam tempoh sama tahun lalu.

Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Dato’ Hajah Siti Zailah Mohd Yusoff berkata 627 kes keganasan rumah tangga dilaporkan di Malaysia dalam tempoh empat bulan pertama tahun lepas, 126 daripadanya di Sabah.

Tahun ini, beliau berkata jumlah kes di seluruh negara telah menurun kepada 576 dalam tempoh yang sama, tetapi Sabah menyaksikan peningkatan kes kepada 145.

Beliau percaya isu itu boleh ditangani dengan kerjasama semua pihak dan melalui peranan Skuad Waja yang dimainkan dalam masyarakat.

Siti Zailah berkata demikian ketika melancarkan program ‘Semarak Skuad Waja Sabah 2022’ di sini pada Ahad.

Beliau berkata Skuad Waja, sebuah gerakan anti-jenayah wanita, adalah program sukarela yang bertujuan meningkatkan kesedaran orang ramai untuk mengambil tindakan menghentikan keganasan terhadap wanita dan keluarga.

“Inisiatif itu menjadi rujukan utama kepada mangsa khususnya wanita dan kumpulan terdedah dengan merujuk kes kepada pihak berkuasa yang mempunyai kemahiran dan kepakaran untuk memberikan bantuan profesional segera.

“Peranan Skuad Waja juga telah berkembang menjadi agen perkhidmatan psikososial dalam masyarakat dalam usaha meningkatkan pengetahuan wanita bukan sahaja dalam perundangan dan hak mereka, tetapi juga empat aspek utama pemerkasaan wanita iaitu ekonomi, kemahiran, keseimbangan dan kepimpinan.”

Tambahnya, ahli Skuad Waja dikehendaki menjalani latihan berstruktur menggunakan modul yang dibangunkan oleh Jabatan Pembangunan Wanita.

Siti Zailah berkata seramai 120,693 anggota Skuad Waja telah dilatih sejak inisiatif itu dilancarkan pada 2021.

Antara Januari hingga 26 Mei, beliau berkata seramai 172,003 sukarelawan telah mendaftar sebagai anggota Skuad Waja, menjadikan jumlah keseluruhan seramai 304,982 orang.

Beliau berkata Sabah mempunyai salah satu Skuad Waja terbesar dengan 21,387 anggota, terdiri daripada 12,228 wanita dan 9,159 lelaki.

“Seramai 45,605 individu telah dibantu program psikososial sejak pelaksanaan Skuad Waja.”

Beliau terus memberitahu, pelbagai program psikososial telah dilaksanakan oleh Skuad Waja Sabah dengan kerjasama Pejabat Pembangunan Wanita persekutuan antaranya program ‘Skuad Kembara Waja’ di Sandakan dan program ‘Skuad Kembara Waja Psikososial’ di Kota Belud, Tuaran, Ranau, Beluran dan Pulau Tetabuan.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata Kementerian Kewangan memperuntukkan RM175,000 untuk Skuad Waja di 25 daerah di Sabah.

“Kementerian berharap peruntukan itu dapat merancakkan lagi aktiviti psikososial Skuad Waja Sabah dan bantuan kepada masyarakat,” katanya.

Sumber: The Borneo Post

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top