Kes Covid-19 Sabah Kembali Kepada Tiga Digit

masidi.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kes Covid-19 di Sabah kembali mencecah paras 100 selepas merekodkan 125 jangkitan baharu dalam tempoh 24 jam semalam.

Negeri ini hanya mencatatkan kurang daripada 100 kes dalam tempoh tiga hari berturut-turut selepas merekodkan 127 kes pada 18 Jun lalu.

Jurucakap Covid-19 Sabah Datuk Seri Masidi Manjun berkata pada Rabu (22 Jun) jumlah kes adalah 29 lebih banyak berbanding Selasa (21 Jun).

Beliau berkata jangkitan sporadis, atau komuniti, masih berada di belakang peningkatan jumlah kes.

“Sebanyak 64% pesakit hari ini (Rabu) dijangkiti virus itu melalui jangkitan sporadis yang bermakna kita tidak tahu dari siapa atau dari mana mereka mendapatnya,” katanya, dalam satu kenyataan semalam.

“Jangkitan sebegini lazimnya berlaku di lokasi padat penduduk seperti pusat bandar, khususnya di kawasan sesak.

“Orang ramai sekali lagi dinasihatkan supaya lebih berhati-hati di kawasan sebegini dan perlu sentiasa mengikut prosedur operasi standard kesihatan,” katanya.

Masidi berkata Kota Kinabalu mencatatkan jumlah jangkitan baharu tertinggi iaitu 44 diikuti Penampang (24), Sandakan (12) dan Putatan (11).

Beliau berkata daerah yang tidak merekodkan sebarang kes pada hari sebelumnya seperti Tawau, Semporna, Tongod, Nabawan, Kalabakan, Lahad Datu dan Kuala Penyu semuanya telah mengesan kes baharu dalam tempoh 24 jam setakat semalam.

Beliau menambah hanya sembilan daerah tidak merekodkan sebarang kes baharu berbanding 15 kes pada hari sebelumnya.

Daripada 125 kes yang direkodkan pada Rabu, beliau berkata 122 kes terdiri daripada Kategori 1 dan 2, manakala kes Kategori 4 mempunyai dua kes dan satu kes dikesan di bawah Kategori 5.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top