Kes bunuh pelajar KV Lahad Datu disebut semula 27 Jun

kes-bunuh-KV-Lahad-Datu.jpg

13 pelajar Kolej Vokasional Lahad Datu yang menghadapi pertuduhan membunuh pelajar lelaki berusia 17 tahun. (Foto: BERNAMA)

Kongsi Bersama

LAHAD DATU: Mahkamah Majistret di sini, semalam menetapkan 27 Jun ini untuk sebutan semula kes 13 pelajar kolej vokasional (KV), di sini yang menghadapi pertuduhan membunuh seorang pelajar lelaki berusia 17 tahun.

Mereka yang berusia antara 16 hingga 19 tahun dituduh bersama-sama membunuh Mohamad Nazmie Aizzat Mohd Narul Azwan di Bilik Asrama 7 Resak dan 5 Belian, Kolej Vokasional Lahad Datu pada 9 malam 21 Mac hingga 7.38 pagi 22 Mac lalu mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman mati mandatori, jika sabit kesalahan.

Prosiding di hadapan Majistret Nur Asyraf Zolhani dijalankan secara tertutup kerana kes itu melibatkan pesalah di bawah umur.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Ng Juhn Tao manakala tujuh daripada 13 remaja lelaki itu diwakili peguam Datuk Ram Singh, Kamarudin Mohmad Chinki, Chen Wen Jye dan Amirul Amin Rashid.

Seorang lagi remaja diwakili peguam Abdul Gani Zelika, manakala lima lagi tidak diwakili peguam.

Ram memberitahu pemberita bahawa laporan kimia serta bedah siasat kes itu masih belum siap dan 27 Jun ditetapkan untuk penyerahan dokumen.

Beliau turut memaklumkan pihaknya akan memfailkan jaminan untuk tujuh anak guamnya di Mahkamah Tinggi Tawau hari ini.

Pada 22 Mac lalu, Mohamad Nazmie Aizzat ditemui meninggal dunia dalam keadaan terbaring dengan kesan kecederaan serta lebam di beberapa bahagian tubuh di sebuah bilik asrama kolej itu.

Berikutan itu, 13 pelajar kolej vokasional itu ditahan reman. – BERNAMA

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top