Kerusi Presiden Upko: Keputusan Berlaku Pertembungan Atau Tidak Diketahui 30 Sept

ewon-madius.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Keputusan sama ada akan berlaku perebutan jawatan presiden Upko hanya akan diketahui apabila pencalonan untuk pemilihan parti ditutup pada 30 Sept ini.

The Star dalam laporannya memetik sumber parti itu menjangkakan penyandang kerusi presiden sekarang Datuk Seri Wilfred Madius Tangau akan dicabar oleh naib presiden Datuk Ewon Benedick apabila pencalonan ditutup.

Menurut laporan itu ahli-ahli parti kekal menutup mulut berhubung pencalonan bagi jawatan presiden daripada 27 bahagian dan menjelaskan bahawa semua pencalonan daripada bahagian untuk pelbagai jawatan parti telah dimeterai.

Ketika dihubungi, Setiausaha Agung Upko Nelson Anggang mengesahkan pencalonan bagi pelbagai pertandingan bagi jawatan parti termasuk jawatan presiden hanya akan diketahui selepas penamaan calon berakhir pada 30 Sept.

Beliau berkata kongres parti selama dua hari itu dijadualkan bermula pada 15 Okt.

Difahamkan, kedua-dua Madius dan Ewon perlu mendapat sekurang-kurangnya sembilan pencalonan daripada 27 bahagian untuk melayakkan diri bertanding jawatan presiden.

Masih tidak jelas berapa banyak pencalonan yang masing-masing telah diterima setakat ini.

Beberapa ahli parti mengunjurkan bahawa Ewon telah menerima sekurang-kurangnya 14 pencalonan berdasarkan maklum balas daripada pelbagai bahagian parti.

Bagaimanapun, sumber lain berkata Madius berada dalam kedudukan selesa untuk mendapatkan sembilan pencalonan yang diperlukan dan menolak dakwaan bahawa Madius sedang bergelut untuk mendapatkan pencalonan yang mencukupi bagi mempertahankan jawatannya.

“Pencalonan semuanya telah dimeterai. Tiada siapa yang benar-benar tahu siapa yang telah dicalonkan oleh bahagian sehingga ia dibuka.

“Terdapat banyak spekulasi, yang terbaik ialah menunggunya,” kata seorang pegawai parti, yang enggan namanya disiarkan.

Laporan itu menyebut sama ada Madius atau Ewon akan menarik diri daripada pertandingan jika salah seorang daripada mereka mendapat lebih banyak pencalonan. Ini akan mengelakkan perpecahan dalam parti menjelang pilihan raya umum.

Tekanan semakin meningkat kepada Madius untuk berundur selepas parti itu hanya memenangi satu kerusi (Ewon di DUN Kadamaian) semasa pilihan raya negeri Sabah 2020.

Madius, ahli parlimen Tuaran, juga kalah dalam usaha untuk memenangi kerusi DUN Kiulu daripada Parti Bersatu Sabah (PBS) Datuk Joniston Bangkuai dalam pilihan raya itu.

Madius yang berusia 64 tahun mengambil alih jawatan presiden Upko pada 2014 daripada Tan Sri Bernard Dompok.

Madius membawa Upko keluar daripada Barisan Nasional selepas pilihan raya umum 2018 untuk bekerjasama dengan kerajaan Warisan Plus. Dengan kejatuhan kerajaan Warisan pada 2020, Upko secara rasmi menyertai Pakatan Harapan yang merenggangkan hubungan dengan Warisan.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top