Kertas Putih Kesihatan Jangan Berakhir Seperti MA63 – James Ratib

James-Ratib.jpg

Datuk James Ratib

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat negeri Datuk James Ratib berharap Kertas Putih Kesihatan tidak akan berakhir seperti Perjanjian Malaysia yang masih diperdebatkan hingga ke hari ini.

Beliau berkata segala-galanya untuk sistem penjagaan kesihatan yang lebih cekap terkandung dalam pelan itu daripada pentadbiran kepada insurans dan promosi kesihatan tetapi bimbang Sabah akhirnya akan terpinggir atau tercicir selepas “kajian yang tidak berkesudahan atau bersorong tarik dengan persekutuan”.

James berkata Sabah hanya menerima RM69 juta dana kesihatan tahun ini manakala negeri seperti Negeri Sembilan dan Melaka menerima lebih RM100 juta.

“Sebagai wakil rakyat, kami penat menjelaskan walaupun perkara ini telah dibangkitkan di Parlimen.

“Saya menggesa ketua-ketua jabatan negeri memberi kerjasama penuh dengan persekutuan kerana jika kita tidak bekerjasama maka kita yang rugi dengan kitalah yang perlu dipersalahkan,” katanya ketika berucap pada sesi Dewan Perbandaran Kertas Putih Kesihatan di sini pada Jumaat. .

Beliau turut memetik mengenai sebuah kemudahan kesihatan di Kota Marudu yang menempatkan pengimbas CT tetapi bangunan itu kekurangan bekalan kuasa yang mencukupi, menjadikannya tidak berguna.

“Sekarang apabila Malaya mahu menempatkan semula mesin itu, rakyat kita mula marah,” katanya.

Sesi itu adalah sebahagian daripada jelajah negara yang diketuai oleh Menteri Kesihatan Dr Zaliha Mustafa yang dihadiri oleh profesional penjagaan kesihatan dari seluruh negeri.

Ramai yang mengadu tentang kekurangan pakar dan keadaan jalan yang menghalang pemindahan pesakit. Ada yang bersuara menentang kemasukan warga asing, iaitu gipsi laut atau Palau sebagai pembawa penyakit yang disyaki. James berkata selepas pusat perlindungan kanak-kanak jalanan di Kota Kinabalu satu lagi akan dibina di Tawau dan Lahad Datu.

“Sabah kekurangan pusat hemodialisis. Saya mendengar (keluhan rakyat). Saya tahu bahawa penyakit ini menyerang mereka yang kebanyakannya tinggal di pedalaman.

“Saya mengetahui bahawa ia berpunca daripada diet tradisional mereka terutamanya wain beras. Kes juga meningkat seiring dengan pertumbuhan rantaian makanan segera. Kesedaran mengenai perkara itu masih rendah.

“Namun, antara usaha daripada Kementerian saya ialah menjalinkan kerjasama dengan agensi korporat seperti Petronas melalui tanggungjawab sosial korporat dalam membina lebih banyak klinik.

“Beberapa lokasi telah dikenal pasti dan akan didedahkan sejurus selepas dimuktamadkan,” katanya.

 

Berita asal: Daily Express

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top