Kerjasama Mestilah Untuk Kepentingan Rakyat – Shafie

shafie-4.jpg

Mohd Shafie (tiga kiri) menyampaikan bantuan kepada masyarakat setempat yang menghadiri majlis berbuka puasa bersama beliau dan pemimpin Warisan lain. Turut hadir Naib Presiden Warisan Datuk Haji Jaujan Haji Sambakong (kiri), ahli parlimen Papar Haji Ahmad Hassan (empat kiri), ketua penerangan Warisan Datuk Awang Ahmad Sah (dua kanan) dan Ahli Majlis Tertinggi Datuk Aidi Moktar (dua kiri).

Kongsi Bersama

PAPAR: Parti Warisan (Warisan) tidak mempunyai masalah untuk membentuk kerjasama dengan parti tempatan lain asalkan keutamaan mereka adalah memperjuangkan hak rakyat Sabah.

Presidennya, Datuk Seri Shafie Apdal berkata, perkara yang paling penting ialah memperhalusi apakah persefahaman yang perlu dicapai melalui kerjasama itu.

“Tidak boleh hanya duduk bekerjasama tetapi kita kena lihat ke mana hala tujunya, apa faedahnya kepada rakyat Sabah dan bukannya kepada parti atau kepimpinan parti. Kita harus menggariskan perjuangan sebenar… Sudah lebih 60 tahun kita berada di Sabah, kita perlukan hala tuju yang jelas yang bukan sahaja dinikmati oleh rakyat negeri ini,” katanya.

Terdapat juga keperluan untuk memastikan Sabah adalah wilayah yang boleh menyumbang secara signifikan kepada Malaysia bukan hanya dari segi ekonomi, tetapi juga untuk mengukuhkan kemakmuran dan keselamatan negara, kata Ahli Parlimen Semporna itu.

Bercakap kepada pemberita selepas majlis berbuka puasa bersama masyarakat setempat di Benoni di sini pada Ahad, Shafie menegaskan Sabah terdiri daripada pelbagai kaum yang boleh duduk, bersetuju, berbincang dan minum bersama.

Keunikan itu, katanya, mencerminkan Malaysia sebagai sebuah negara berbilang kaum, “walaupun masing-masing memesan minuman berbeza, kita masih mampu duduk bersama. Jadi saya rasa intipatinya ialah, budaya bukan sahaja menghormati budaya dari segi bahasa tetapi juga perlu melihat bagaimana kita boleh merapatkan hubungan itu.”

Bekas Ketua Menteri Sabah itu menegaskan Sabah sebagai wilayah sudah cukup untuk dijadikan contoh, justeru keunikan ini harus disebarkan oleh ‘angin dari Timur’.

Keadaan di Sabah ini harus dirasai, diwujudkan di peringkat seluruh Malaysia memandangkan penyatuan rakyat perlu diperkasakan, katanya.

“Ini yang kita harap, jangan berpecah kerana banyak parti. Saya amat bimbang jika kerjasama dengan banyak pihak (kerana) tindakan satu pihak boleh menyebabkan orang lain tumbang,” katanya.

Tegasnya, kerjasama itu mestilah bukan untuk kepentingan kepimpinan parti tetapi mestilah untuk kepentingan rakyat.

 

Berita asal: The Borneo Post

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top