Kerana Warisan Bertengkar Dengan Perigi, Akhirnya Rakyat ‘Mati’ Kehausan – Yong

yong2.jpg
Kongsi Bersama

“Air yang jauh tidak dapat memadamkan api yang berhampiran” adalah salah satu peribahasa lama yang mesti dipelajari oleh pemimpin Warisan yang ego. Pemimpin Warisan yang mendakwa bahawa Sabah tidak memerlukan kerajaan pusat semasa menantikan MA63 dipenuhi lupa bahawa krisis ekonomi dan keselamatan yang dihadapi oleh Sabah semakin membara.

Menunggu pematuhan sepenuhnya terhadap MA63 sehingga masalah ekonomi kita dapat diselesaikan adalah sangat naif. Menteri-menteri Warisan, DAP dan PKR dan setiausaha politiknya yang memperoleh gaji dan elaun yang besar perlu merasakan penderitaan rakyat biasa di Sabah.

Pengangguran dan kesulitan kewangan berleluasa. Malah jumlah kes penyakit mental kian meningkat. Bolehkah orang-orang ini menunggu pemimpin Warisan yang bersuara lantang menyelesaikan masalah mereka, meletakkan makanan di meja mereka, membayar sewa dan bil elektrik mereka?

Di manakah dana bantuan Covid-19 yang disebut RM900 juta yang telah diumumkan oleh Warisan? Di manakah Warisan akan mendapatkan RM3 bilion ringgit untuk Empangan Kaiduan/ Papar? Di manakah RM2billion untuk Tenom-KK Railyway? Dari mana RM1 bilion yang dikatakan digunakan untuk melunaskan bon (pinjaman)?

Kejutan lain adalah penutupan Coffee Bean di Wisma Merdeka. Setelah 300 kedai di pusat bandar Kota Kinabalu ditutup, perniagaan berjenama terkemuka di pusat membeli-belah tumpuan ramai (Wisma Merdeka) di Sabah juga ditutup tetapi para menteri yang memimpin Warisan masih tidur nyenyak dibuai mimpi.

Selama dua tahun, Warisan, memiliki monopoli total Sabahan dengan tiga menteri persekutuan dan 2 timbalan menteri. Warisan mempunyai kerjasama erat dengan kerajaan persekutuan ketika itu, terutama Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir dan Menteri Kewangannya. Namun, tidak ada apa-apa dalam MA63, terutama pendapatan minyak dan gas dan 40% pendapatan cukai bersih, yang dicapai oleh pemerintah Warisan Sabah.

Pada masa ini, Warisan harus mengakui bahawa kerjasama dan perkongsian, bukan pengasingan dan konflik, adalah strategi berkembar untuk mencapai MA63.

Bagaimanakah Warisan boleh mencapai kejayaan di bawah pemerintahan persekutuan PN sekarang? Adakah Warisan tidak terus bersekongkol dengan parti-parti Malaya untuk menjatuhkan kerajaan Persekutuan Perikatan? Parti Warisan telah meletakkan Sabah dalam kedudukan yang sangat buruk dan akan membuat orang Sabah menderita. Tidakkah Warisan tidak tahu pepatah Melayu “Kerana dia bertengkar dengan perigi, pada akhirnya orang mati kehausan”?

Seolah-olah tugas pemulihan ekonomi tidak cukup berat, pemerintah Warisan menambahkan banyak beban berat di punggungnya dengan berkali-kali bersekongkol dengan mantan Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir untuk menggulingkan kerajaan persekutuan.-

Datuk Yong Teck Lee
Presiden SAPP, bekas Ketua Menteri

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top