Kerajaan Warisan, Pelaburan RM70 Bilion dan Mana Duitnya?

duit-1.jpg
Kongsi Bersama

Pada 13 Ogos lepas, bekas ketua menteri yang juga presiden SAPP, Datuk Yong Teck Lee dilaporkan media (baca di sini) telah menimbulkan keraguannya terhadap pengumuman-pengumuman bernilai berbilion ringgit yang dibuat oleh kerajaan negeri yang diterajui Warisan.

Antara lain beliau berkata, setelah lawatan Datuk Seri Mohd Shafie Apdal ke China pada bulan April tahun lalu, ketua menteri itu telah mendakwa bahawa negara itu akan menerima pelaburan bernilai RM20 bilion.

Ini diikuti dengan pengumuman lain mengenai pelaburan bernilai RM13 bilion di kilang petrokimia oleh Burel Industries di Kluster Industri Minyak Sawit (POIC), Lahad Datu.

Di samping itu, pelaburan langsung asing bernilai RM6 bilion sebelumnya diumumkan oleh Datuk Darell Leiking, ketika itu menteri perdagangan dan industri antarabangsa, setelah melakukan lawatan ke AS.

Pengumuman lain termasuk Tan Chong Motors (untuk pelaburan RM600 juta), pusat peranginan Kota Kinabalu (RM5 bilion), kereta api Kota Kinabalu-to-Kudat (RM5.2 bilion), Lok Kawi Resort (RM7 bilion) dan empangan Papar ( RM3 bilion).

“Pelaburan berjumlah lebih dari RM70 bilion. Tetapi di mana wangnya? ” tanya Yong.

Soalan yang sehingga kini belum dijawab!

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top