Kerajaan Sabah Secara Rasmi Peroleh 25 Peratus Ekuiti Dalam PC FSSB – KM

hajiji-2.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Sabah secara rasmi memperoleh 25 peratus kepentingan dalam entiti Petronas, kata Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor pada Selasa.

SMJ Sdn Bhd milik kerajaan negeri akan secara rasmi memperoleh 25 peratus ekuiti dalam Petronas Chemicals Fertilizer Sabah Sdn Bhd (PC FSSB), memberikannya pegangan dalam kemudahan pengeluaran ammonia dan urea berskala dunia PC FSSB.

“Ini dimungkinkan berikutan perjanjian muktamad yang dimeterai antara SMJSB dan Petronas Chemicals Group Berhad (PCG) hari ini, selepas Ketua Perjanjian (HoA) yang ditandatangani pada 9 Januari 2023,” kata Hajiji.

Beliau berkata pengambilalihan terbaharu ini adalah sebahagian daripada Perjanjian Kerjasama Komersial (CCA) yang dimeterai antara Kerajaan Negeri dan Petronas pada 7 Disember 2021, bagi meningkatkan kerjasama antara kedua-dua pihak dalam membangunkan industri minyak dan gas di Sabah.

“Langkah yang dibayangkan di bawah ‘Hala Tuju Sabah Maju Jaya’ adalah untuk memberi Sabah perkongsian hasil yang lebih besar dalam industri minyak dan gas dan petanda baik untuk pembangunan dan pertumbuhan ekonominya,” katanya.

Ketua pegawai eksekutif SMJSB Dionysia Aloysius Kibat dan pengarah urusan dan ketua pegawai eksekutif PCG Mohd Yusri Mohamed Yusof masing-masing menandatangani kontrak untuk SMJSB dan PCG.

PC FSSB telah ditubuhkan pada 2011 untuk membina, memiliki dan mengendalikan kompleks pengeluaran ammonia dan urea bersepadu di Taman Perindustrian Minyak dan Gas Sipitang (SOGIP).

Kemudahan PC FSSB direka untuk menghasilkan 1.9 juta tan metrik setahun ammonia dan urea.

Ia merupakan loji ammonia dan urea tunggal terbesar di Asia Tenggara dan loji urea ketiga terbesar di Asia Pasifik.

Sabah juga telah mencapai kemajuan ketara melalui syarikat milik penuhnya, Sabah Energy Corporation berikutan pemeteraian perjanjian dengan Petronas pada Oktober tahun lepas, memberikan SEC aset saluran paip gas hiliran terpilih dan kontrak bekalan gas asli.

SMJSB juga telah memuktamadkan pengambilalihan 50 peratus kepentingan penyertaan bukan operasi dalam Kontrak Perkongsian Pengeluaran (PSC) di Samarang melalui Perjanjian ‘Farm Out’ (FOA) dengan Petronas Carigali Sdn Bhd (PCSB), anak syarikat milik penuh Petronas pada 4 April lalu.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top