Kerajaan Sabah pertimbang tanah negeri untuk Shareda bina rumah mampu milik

rumah-mampu-milik.jpg

Gambar hiasan

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kerajaan Negeri akan mempertimbangkan untuk memperuntukkan tanah negeri kepada Persatuan Pemaju Perumahan dan Hartanah Sabah (Shareda) bagi membina rumah mampu milik bagi kategori B40 dan M40 di Sabah.

Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Haji Noor menggesa Shareda bekerjasama dengan Kerajaan Negeri bagi menyediakan rumah mampu milik untuk rakyat.

“Bagi pihak kami, kami sedia mempertimbangkan untuk memperuntukkan tanah kerajaan di Sepanggar dekat di sini untuk dibangunkan oleh Shareda. Ini dengan syarat bahawa harga rumah-rumah ini diturunkan supaya berada dalam jangkauan kumpulan B40 dan M40 yang dimaksudkan yang akan mendapat manfaat paling banyak daripada perkembangan ini.

“Ini juga komitmen Kerajaan Negeri untuk memajukan industri hartanah,” katanya pada Majlis Nite Shareda di Magellan Sutera Resort di sini malam semalam.

Ucapan beliau disampaikan oleh Timbalan Ketua Menteri II/Kerajaan Tempatan dan Perumahan Menteri, Datuk Seri Panglima Dr Joachim Gunsalam.

Menurutnya, menyediakan rumah kepada mereka yang berpendapatan rendah adalah keutamaan Kerajaan Negeri pada masa ini, selaras dengan RM125.6 juta Rumah Mesra SMJ di semua 73 DUN di Sabah.

Ketua Menteri juga gembira mengetahui bahawa Shareda telah proaktif dalam meningkatkan isu berkaitan industri, antaranya mengenai perimeter dan pelarasan untuk MM2H Sabah, cadangan untuk pegangan pajakan selama 99 tahun diperbaharui pada bila-bila masa dalam tempoh perkhidmatan dan; pelaksanaan i-Miliki, satu lagi langkah bantuan kemampuan serupa dengan Kempen Pemilikan Rumah (HOC).

Mengenai Sabah Malaysia Rumah Keduaku (SMM2H), beliau berkata enakmen berkaitan dalam SMM2H yang disemak semula akan dibentangkan di Dewan Undangan Negeri tidak lama lagi.

“Saya telah mengulangi bahawa apabila SMM2H dilancarkan, kami menjangkakan kemasukan bakat, kepakaran dan pelaburan, yang akan memberi manfaat kepada Sabah. Program SMM2H, dengan input daripada pelbagai pihak berkepentingan termasuk Shareda, telah diperhalusi untuk menjadikan Sabah lebih menarik kepada warga asing yang ingin berpindah dan menetap di negeri ini,” katanya.

Hajiji juga pada dasarnya bersetuju membenarkan pembeli lot Bumiputera mencairkan hartanah mereka tanpa berlengah dan membolehkan mereka mendapat manfaat daripada penjualan hartanah kepada pembeli tempatan dan asing .

Beliau berkata beliau telah membincangkan perkara itu dengan Presiden Shareda Datuk Chua Soon Ping untuk membuka kunci mekanisme pelepasan lot Bumiputera dari lima hingga sifar tahun untuk semua baharu perkembangan di Sabah.

“Saya sudah maklumkan kepada Kementerian Kerajaan Tempatan dan Perumahan untuk meneliti perkara ini dan mengambil tindakan yang perlu. Pemilik Bumiputera akan terus menikmati keistimewaan itu diskaun lima peratus untuk lot Bumiputera,” katanya.

Hajiji berkata Kerajaan Negeri komited untuk menyokong teknologi Bangunan Hijau untuk menggalakkan lebih ramai pemaju di Sabah membina projek yang mematuhi Green inisiatif.

“Di sinilah keseluruhan industri bergerak ke arah global, dan Kerajaan Negeri mahu memastikan ini juga diterima pakai di dalam negara,” katanya.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top