Kerajaan Sabah Akan Keluarkan Pengenalan Digital Kepada Pekerja Asing

jeffrey.jpg

Dr Jeffrey

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kerajaan negeri akan meneruskan pengeluaran pengenalan digital warga asing di Sabah.

Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan berkata keputusan itu dibuat selepas mendapat konsensus majoriti pada sesi townhall di sini pada Khamis.

“Masalah yang sudah lama berlarutan ini mesti diselesaikan, jika tidak, mustahil untuk diselesaikan.

“Kita kini telah sampai ke tahap di mana kita memerlukan kemahuan politik untuk menyelesaikannya, dan saya sangat gembira untuk mengatakan bahawa kerajaan persekutuan telah memberi peluang kepada kita untuk menyelesaikannya mengikut cara kita.

“Sebab itu kita boleh bekerjasama untuk menyelesaikan masalah ini, kerana tiada siapa boleh menyelesaikannya tanpa sokongan antara satu sama lain. Kita perlukan kerajaan negeri, kerajaan persekutuan, rakyat, pembangkang … semua orang,” katanya pada sidang media semalam.

Jeffrey, yang mengetuai jawatankuasa khas mengenai isu itu, berkata sesi townhall pendataan digital warga asing negeri Sabah yang dihadiri ahli politik, NGO, ketua masyarakat dan wakil kerajaan menyaksikan 89 peratus hadirin menyokong pengenalan yang dikeluarkan, manakala 99 peratus mengundi menyokong. pendigitalan data.

Beliau juga berkata laporan sesi townhall akan diserahkan kepada kabinet negeri sebelum dibawa ke KDN.

Ketika ditanya bila pengumpulan data akan dimulakan, Jeffrey berkata ia akan dimulakan secepat mungkin dan telah mengkaji kaedah untuk menyediakan jentera.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top