Kerajaan Persekutuan Digesa Peruntuk Dana Untuk Percepat Penubuhan Zon Perdagangan Bebas di Pantai Timur Sabah

chua-soo-pin.jpg

Chua

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kerajaan persekutuan perlu memperuntukkan dana untuk mempercepatkan penubuhan zon perdagangan bebas di Kluster Perindustrian Minyak Sawit (POIC) Lahad Datu bagi meningkatkan pertumbuhan ekonomi di wilayah pantai timur Sabah.

Persatuan Pemaju Perumahan dan Hartanah Sabah (Shareda) berkata kerajaan negeri dan POIC harus memanfaatkan peluang berikutan pemindahan ibu negara masa depan Indonesia, Nusantara, ke Borneo.

Presiden Shareda Datuk Chua Soon Ping berkata langkah itu tepat pada masanya dan strategik untuk menggalakkan perdagangan di rantau ini.

“Memandangkan ibu kota Indonesia masa depan, Nusantara, akan dibina di Borneo, perdagangan di wilayah ini berpotensi akan bergerak ke zon ekonomi aktif.

“Indonesia mempunyai 300 juta penduduk dan Nusantara akan menjadi pusat (bagi negara) Indonesia yang lebih pesat.

“Ia terletak di luar ‘lingkaran api’, dan dengan banyak rizab mineral mentah seperti tembaga, emas, nikel, arang batu, kayu dan minyak sawit.

“Nusantara boleh menjadi Dubai yang seterusnya, yang pertumbuhannya telah menjana banyak limpahan ekonomi dan spin-off untuk Emiriah Arab Bersatu dan Qatar.

“Qatar juga akan menjadi tuan rumah Piala Dunia seterusnya pada Disember 2022.

“Seperti pertumbuhan Dubai untuk Timur Tengah, Nusantara adalah untuk Timur Jauh, pemacu ekonomi utama di rantau ini.”

Chua berkata Sabah akan mendapat manfaat daripada kesan pemindahan ibu kota Indonesia ke Borneo, bersama Sarawak dan Brunei.

“POIC di Lahad Datu dengan pelabuhan laut dalam akan menjadi kemudahan strategik dan peluang terbuka untuk pemindahan penghantaran ke Kalimantan Timur dan seterusnya,” katanya.

Kelmarin, semasa pelancaran Pelabuhan POIC dan pengoperasian kemudahan pukal di POIC Lahad Datu, Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Hajiji Noor mengumumkan bahawa kerajaan negeri telah menjalankan kajian kebolehlaksanaan ke atas cadangan zon bebas di POIC Lahad Datu.

Kajian itu turut merangkumi cadangan lapangan terbang antarabangsa di Lahad Datu kerana daerah pantai timur itu dijangka menjadi pemangkin kepada pembangunan ekonomi.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top