Kerajaan Negeri Akan Beri Perhatian Pada Isu-isu Yang Dibangkitkan MCA Sabah

MCA-Sabah.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kerajaan Negeri akan meneliti masalah yang dibangkitkan oleh MCA Sabah, kata ketua Badan Perhubungan Sabah parti itu, Lu Yen Tung.

Lu, dalam satu kenyataan selepas pertemuan dengan Ketua Menteri, Datuk Seri Panglima Hajiji Noor, semalam berkata kerajaan negeri prihatin terhadap kesejahteraan rakyat dan kesulitan yang mereka hadapi kesan pandemik Covid-19.

MCA Sabah, Lu menambah, memaklumkan kepada Ketua Menteri akan  kesulitan yang dihadapi oleh sektor perniagaan bandar, terutama pengusaha kecil dalam berdepan dengan pandemik tersebut.

“Kami bertemu dengan Ketua Menteri untuk membincangkan bagaimana menangani wabak itu, dan pada masa yang sama berkongsi pandangan kami mengenai bagaimana membantu rakyat untuk memulihkan ekonomi,” kata Lu, sambil menambah bahawa Hajiji bersetuju dengan pandangan MCA dan Kerajaan Negeri akan mempertimbangkannya untuk kepentingan rakyat.

Lu menegaskan bahawa walaupun Gabungan Rakyat Sabah (GRS) tewas di kawasan majoriti Cina pada pilihan raya negeri ke-16, ia akan memastikan pembangunan di kawasan-kawasan ini berterusan.

“Masalah yang dihadapi oleh kawasan berkenaan, terutama selama pandemik akan diberi perhatian,” kata Lu.

Lu menambah bahawa beliau juga memberi penerangan kepada Hajiji mengenai organisasi MCA selepas pilihan raya negeri, terutama dalam penyusunan semula cabang parti untuk menarik lebih banyak orang muda untuk berpartisipasi dan memahami politik.

“Ketua Menteri berharap dapat menyampaikan dasar-dasar pemerintah melalui MCA terutama di kalangan pengundi bandar sehingga mereka lebih pemahaman dan keyakinan terhadap kerajaan negeri ketika ini,” katanya.

Mengiringi Lu pada pertemuan itu ialah Setiausaha Agung MCA Sabah, Datuk Andrew Yong dan Bendahari Datuk Chin Kim Hiung. –pressreader

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top