Kerajaan Melaka Tumbang: PH, Idris Haron Mohon Menghadap TYT Melaka

kerajaan-melaka-tumbang.jpg
Kongsi Bersama

Pakatan Harapan (PH) bersama empat wakil rakyat yang menarik sokongan terhadap kerajaan negeri Melaka memohon untuk menghadap Yang di-Pertua Negeri Melaka.

Pengerusi PH Melaka, Adly Zahari, berkata surat berkenaan telah diserahkan kepada pejabat Yang di-Pertua Negeri Melaka, Tun Mohd Ali Rustam hari ini.

“Sehubungan dengan itu saya mewakili 11 Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) dan (Datuk Seri) Idris Haron mewakili empat Adun berhasrat untuk menghadap Tuan Yang Terutama Melaka untuk membincangkan usaha yang boleh diambil untuk kestabilan politik Melaka dan kesinambungan kerajaan negeri dapat diteruskan.

“Hari ini kita akan sampaikan surat pada Tuan Yang Terutama dan tunggu jawapan istana negeri,” katanya dalam sidang media di Melaka, hari ini.

Terdahulu, Idris yang juga bekas ketua menteri Melaka mengumumkan dia dan tiga lagi wakil rakyat hilang kepercayaan kepada Ketua Menteri Datuk Seri Sulaiman Md Ali dan seluruh kepimpinan negeri kerajaan.

“Saya Idris Haron, Adun Sungai Udang, bersama (Adun) Pangkalan Batu, Teluk Emas, dan Pantai Kundur, mengumumkan kami hilang kepercayaan kepada ketua menteri Melaka dan seluruh kepimpinan kerajaan.

“Kami berempat telah menyerahkan surat ketidakpercayaan kepada pejabat ketua menteri,” kata Adun Sungai Undang itu.

Untuk rekod Adun Pangkalan Batu ialah Datuk Norhizam Hassan Baktee (Bebas), Pangkalan Kundor (Datuk Nor Azman Hassan – BN) dan Teluk Mas (Datuk Noor Effandi Ahmad- BERSATU).

Dalam pada itu, Adly turut ditanya mengenai calon ketua menteri jika PH bersama empat Adun yang menarik diri ingin membentuk kerajaan.

Katanya, perkara itu diserahkan kepada Yang di-pertua Negeri Melaka untuk membuat keputusan.

“Kalau kita lihat perlembagaan negeri, kuasa melantik (ketua menteri) di bawah Tuan Yang Terutama Tun.

“Jadi kita bertemu Tuan Yang Terutama dulu untuk kebaikan Melaka sendiri. Fokus kita untuk memastikan kerajaan yang stabil, kerajaan yang dipikul oleh rakyat,” katanya. – Malaysiakini


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top