Keputusan Guna Lambang Sendiri: MPN Buat Keputusan, Anwar Cuma Umum

pkr-1.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Seorang pemimpin PKR Sabah mengecam rakan separtinya kerana menggunakan isu autonomi untuk mempersoalkan keputusan majlis kepimpinan PKR negeri dan presiden parti itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengenai logo mana yang akan digunakan pada pilihan raya negeri (PRN) nanti.

Mengulas kenyataan naib ketua majlis pimpinan PKR negeri (MPN) Datuk John Ghani berkenaan pengumuman Anwar mengenai penggunaan logo parti itu, ketua penerangan PKR Sabah Simsudin Sidek mendakwa keputusan untuk menggunakan logo tersebut diputuskan dalam mesyuarat MPN negeri pada 20 Ogos.

Beliau berkata Anwar hanya mengumumkan bahawa PKR Sabah akan menggunakan simbolnya sendiri berikutan keputusan sebulat suara pada pertemuan itu.

“Mesyuarat dipengerusikan oleh Datuk Christina Liew yang merupakan ketua MPN Sabah dan diadakan khusus untuk membincangkan mengenai penggunaan logo dalam PRN,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Beliau menambah, mesyuarat itu dihadiri oleh hampir semua anggota MPN dan juga pemimpin bahagian.

“Sebagai catatan, John tidak menghadiri pertemuan itu. Dengan itu, kenyataannya sebelum ini di media lebih merupakan pernyataan peribadinya dan bukan dari dewan kepemimpinan PKR Negeri Sabah.

“Ini dengan jelas menolak dakwaan bahawa Anwar tidak memahami sentimen di Sabah atau isu mengenai autonomi seperti yang didakwa oleh John,” kata Simsudin.

Minggu lalu Ghani mengatakan bahawa PKR Sabah mahukan autonomi untuk menentukan logo mana yang akan digunakan untuk PRN, sebagai reaksi setelah Anwar mengumumkan bahawa parti itu telah memutuskan untuk bertanding dengan logo sendiri.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top