KePKAS Komited Majukan Tapak Warisan Dunia Kinabalu

tapak-warisan-dunia-kinabalu.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU:  Kementerian Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Negeri Sabah (KePKAS) sentiasa komited untuk memajukan Tapak Warisan Dunia Kinabalu sebagai destinasi pelancongan dan kebudayaan bertaraf dunia.

Pembantu Menteri, Datuk Joniston Bangkuai berkata, komitmen tersebut  adalah salah satu usaha Kerajaan Negeri untuk membina jati diri komuniti berteraskan budaya dan warisan negara.

Beliau berkata, rakyat Sabah terutama sekali penduduk di persekitaraan Tapak Warisan Dunia Kinabalu harus berbangga dengan kepelbagaian flora-fauna, kebudayaan dan geologi yang terdapat di kawasan tersebut.

“Kerajaan Negeri melalui KePKAS sentiasa berusaha membangunkan infrastruktur berkaitan pelancongan dan juga kebudayaan komuniti serta perlindungan khazanah kita dalam memastikan semua ini dapat tumbuh dengan harmoni dan sesuai dengan dasar kerajaan.

“Dalam memastikan Tapak Warisan Dunia Kinabalu ini terus dijaga dengan baik, Kerajaan telahpun merestui Kawasan Kinabalu Geopark sebagai Geopark Kebangsaan dan sedang dalam proses untuk mendapatkan pengiktirafan sebagai UNESCO Global Geopark yang dijangka akan berlaku pada tahun 2022,” katanya.

Joniston, yang juga Pengerusi Lembaga Pelancongan Sabah (STB) berkata demikian semasa melancarkan Sambutan Hari Komuniti Tapak Warisan Dunia Taman Kinabalu 2021 secara maya di sini, pada Khamis.

Beliau menekankan program geopark itu akan memberikan banyak peluang kepada komuniti terutama sekali dalam meningkatkan pendapatan melalui aktiviti pelancongan dan juga pengekalan budaya di daerah serta kawasan kampung yang terbabit.

Dengan pengiktirafan itu, beliau percaya ia mampu menarik minat rakyat dan pelancong asing untuk mengenali Tapak Warisan Dunia Kinabalu serta Kinabalu Geopark dengan lebih dekat, seterusnya menarik lebih ramai kehadiran pelancong ke Sabah.

Dalam pada itu, Joniston menyeru agar rakyat Sabah, terutama sekali penduduk di persekitaraan Tapak Warisan Dunia Kinabalu, turut sama berganding bahu dengan pihak kerajaan dalam memelihara khazanah negeri ini daripada dirosakkan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

Sambutan Hari Komuniti adalah salah satu daripada acara tahunan yang dimasukkan dalam ‘Calender of Event’ di bawah KePKAS.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top