KePKAS komited kembalikan era kegemilangan sektor pelancongan Sabah

christina.jpg

Christina (lima kiri) bersama Konsul Jeneral China di Kota Kinabalu Dr Huang Shifang, Konsul Jeneral Jepun di Malaysia Timur Yamashita Yoshito, Konsul British di Sabah David Powell dan Konsul Australia di Kota Kinabalu Datuk Andrew Sim merakamkan gambar kenangan.

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kementerian Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar (KePKAS) kekal komited untuk usaha mengembalikan industri pelancongan Sabah kepada momentum sebelum berlakunya pandemik COVID-19.

Menterinya, Datuk Christina Liew berharap, para pemain industri pelancongan Sabah akan terus berkerjasama dengan KePKAS dalam usaha menarik lebih banyak pelancong ke negeri ini.

“Sabah diberkati dengan khazanah alam sekitar dan kepelbagaian biodiversiti yang bertaraf antarabangsa, tidak kira di daratan ataupun di lautan.

“Untuk makluman, Sabah mensasarkan sebanyak 2.8 juta sehingga 3 juta pelancong ke negeri ini pada 2024,” katanya pada Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri KePKAS 2024 di sini, kelmarin.

Christina yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Api-Api menyeru dan mengharapkan kerjasama daripada semua pihak yang terlibat dalam sektor pelancongan agar bersama-sama memainkan peranan masing-masing untuk mencapai matlamat itu.

Selain itu katanya, persediaan juga perlu dibuat Sabah untuk meraikan 2026 sebagai Tahun Melawat Malaysia.

Dalam pada itu katanya, majlis berkenaan diadakan tahun demi tahun untuk meraikan dan menghargai usaha serta kerja keras semua kakitangan kementerian, jabatan dan agensi yang sentiasa komited dalam tugasan masing-masing. – Utusan Borneo

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top