Kenduri Kesyukuran Dipercayai Cetus Kluster Baharu Covid-19 Di Sabah

saringan-covid.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Majlis kenduri kesyukuran dipercayai menjadi pencetus satu kluster baharu COVID-19 di negeri ini iaitu Kluster Kampung Pukak di Tuaran yang membabitkan 17 kes kumulatif sehingga semalam (Selasa).

Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sabah Datuk Seri Panglima Masidi Manjun berkata majlis itu telah diadakan di kampung tersebut pada 3 Julai lepas, manakala kes indeks kluster itu, seorang lelaki berusia 47 tahun dikesan positif pada 9 Julai.

“Susulan kes itu, saringan 55 kontak rapat disaring dan 16 kes dikesan positif menjadikan jumlah kumulatif kes positif kluster ini sebanyak 17 kes termasuk sembilan kes baharu hari ini.

“Saringan melibatkan kontak rapat dari Kampung Pukak, Kampung Pinagon dan Kuarters Loji Air Telibong 1,” katanya dalam satu kenyataan malam tadi.

Masidi yang juga jurucakap kerajaan negeri berkaitan COVID-19 berkata Sabah pada Selasa merekodkan 657 kes baharu, menjadikan jumlah kumulatif wabak itu di negeri ini sebanyak 76,453 kes.

“Pesakit sembuh dibenarkan keluar hospital pula seramai 285 orang, menjadikan jumlah kumulatif sebanyak 71,748 orang,” katanya.


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top