Kenapa Terlalu Sedikit Dari Sabah, Sarawak Pegang Jawatan Tertinggi Dalam Perkhidmatan Awam?, Tanya MP Tenom

noorita-sual.jpg
Kongsi Bersama

PETALING JAYA: Seorang ahli parlimen pembangkang dari Sabah kesal dengan rendahnya bilangan Bumiputera Sabah dan Sarawak yang memegang jawatan kanan dalam perkhidmatan awam.

Ahli Parlimen Tenom Noorita Sual berkata pecahan perkauman dalam perkhidmatan awam seperti yang dilaporkan baru-baru ini menunjukkan bahawa keadaan itu “jelas tidak adil” dan membimbangkan.

“Sebagai wakil untuk bumiputera Sabah, saya amat kecewa apabila mengetahui bahawa begitu sedikit Bumiputera Sabah dan Sarawak memegang jawatan tertinggi sebagai pegawai kerajaan.

“Ini jelas memberi gambaran bahawa terdapat kecacatan dalam pelantikan bagi jawatan-jawatan ini dalam perkhidmatan awam kita,” kata naib pengerusi DAP Sabah itu dalam satu kenyataan.

Pada Selasa, Menteri Tugas-tugas Khas Datuk Dr Abd Latiff Ahmad memberitahu Dewan Rakyat bahawa Bumiputera membentuk 90% perkhidmatan awam.

Daripada jumlah itu 987,322 adalah Melayu, 94,000 Bumiputera Sabah, 73,190 Cina, 60,031 Bumiputera Sarawak, 47,994 India, 2,414 Orang Asli dan 8,656 lain-lain.

Bagi jawatan tertinggi (skala super) atas kategori Gred 56 pula, 3,300 adalah Melayu, 388 Cina, 243 India, 74 Bumiputera Sabah, 53 Bumiputera Sarawak, tiga Orang Asli, dan 42 lain-lain.

Beliau berkata demikian dalam jawapan bertulis kepada Ahli Parlimen Seputeh Teresa Kok, yang telah meminta pecahan komposisi kaum dalam perkhidmatan awam. Beliau menggesa Putrajaya supaya berusaha menjadikan perkhidmatan awam lebih seimbang dari segi kaum bagi mencerminkan semangat “Keluarga Malaysia” yang menjadi moto Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Noorita berkata kerajaan mesti mengakui perkara ini dan segera mengambil langkah komprehensif untuk memeriksa ketidakseimbangan itu.

Bagaimanapun, Cuepacs, badan payung yang mewakili kesatuan dalam kerajaan, mengecam Kok kerana dakwaannya bahawa perkhidmatan awam didominasi oleh orang Melayu.

Presidennya Datuk Adnan Mat berkata dakwaan itu “tidak berasas” dan “tidak tepat”, sambil menambah bahawa kaum tidak pernah menjadi faktor dalam mengambil atau menaikkan penjawat awam.

Mengkritik perkara itu, Noorita berkata Adnan, sebagai penjawat awam sendiri dan ketua Cuepacs, harus mengambil sikap berkecuali dalam perkara itu daripada mempolitikkannya.

Beliau berkata adalah penting untuk mempunyai komposisi seimbang kaum dalam perkhidmatan awam untuk mencerminkan kepelbagaian dan memastikan kestabilan dan kemakmuran di negara ini. – FMT

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top