Kementerian Pertanian dan Perikanan Sabah Lancar Pelan Anti Rasuah Untuk Empat Entiti

dr-jeffrey-2.jpg

Gambar fail

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Pelan Anti Rasuah Organisasi (OACP) bagi empat entiti di bawah Kementerian Pertanian dan Perikanan Sabah dilancarkan pada Selasa (7 Jun) bagi meningkatkan integriti.

Keempat-empat entiti itu ialah Jabatan Perikanan Sabah, Korporasi Pembangunan Desa, Lembaga Industri Getah Sabah dan Ko-Nelayan.

Menteri Pertanian dan Perikanan negeri Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan berkata rancangan itu adalah dokumen di peringkat organisasi bagi membendung kelemahan berkaitan tadbir urus dan integriti dalam sesebuah organisasi.

Kitingan berkata empat OACP itu adalah lanjutan kepada rancangan kementerian itu, yang dilancarkan pada 27 Ogos tahun lepas.

“Usaha berterusan untuk membangunkan dokumen anti rasuah kami sendiri di semua peringkat menunjukkan komitmen kami untuk berkhidmat kepada rakyat dengan lebih berkesan dan lebih telus.

“Pada masa sama, OACP ini mencerminkan kementerian, serta jabatan dan agensi di bawahnya, sebagai sebuah organisasi bebas rasuah yang mempunyai nilai integriti yang tinggi,” katanya.

Kitingan mengingatkan semua warga kementerian termasuk agensi di bawahnya supaya terus menjunjung integriti dalam pengurusan dan pelaksanaan projek pembangunan.

Beliau juga berterima kasih kepada pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia Sabah dan Unit Integriti dan Tadbir Urus Sabah atas sokongan mereka dalam menjayakan pelancaran OACP.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top