Kembara Kenali Borneo: Agong, Permaisuri berhenti kereta, santuni rakyat Tawau

agong-1.jpg

Antara rakaman foto Al-Sultan Abdullah menyantuni masyarakat Tawau sepanjang Kembara Kenali Borneo. - Gambar Facebook/ Istana Negara

Kongsi Bersama

KUALA LUMPUR: Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah berkenan menyantuni masyarakat Tawau, Sabah yang teruja menanti keberangkatan baginda berdua di sepanjang perjalanan dari Lapangan Terbang Tawau ke hotel penginapan pada Ahad.

Menurut perkongsian di Facebook Istana Negara, semasa keberangkatan dari lapangan terbang menuju ke hotel, Al-Sultan Abdullah yang memandu sendiri kereta dengan ditemani Raja Permaisuri Agong berkenan berulang kali berhenti dan turun dari kenderaan untuk bersalaman dan bergambar dengan penduduk yang menanti di tepi jalan raya.

Malah, hantaran dalam perkongsian itu turut memaklumkan, jadual keberangkatan tiba di hotel turut tergendala kira-kira enam jam susulan Seri Paduka Baginda berdua berkenan meluangkan masa menyantuni rakyat sepanjang perjalanan yang sepatutnya memakan masa 30 minit itu.

Sambutan luar biasa turut kelihatan dengan beberapa penduduk setempat mengibarkan bendera Malaysia dan Sabah dengan sorakan ‘Daulat Tuanku’ sebagai simbolik menyambut keberangkatan tiba Al-Sultan Abdullah dan Tunku Azizah.

Terdapat juga beberapa penduduk setempat meminta motoked Seri Paduka Baginda berdua untuk berhenti atau memperlahankan konvoi ketika melalui jalan raya berdekatan kawasan mereka bagi mendapat peluang bertemu dan bersalaman dengan Yang di-Pertuan Agong dan Raja Permaisuri Agong.

Terdahulu, Al-Sultan Abdullah melancarkan Kembara Kenali Borneo iaitu program pengembaraan sejauh lebih 2,149 kilometer selama 11 hari dengan menelusuri Lebuhraya Pan Borneo yang menghubungkan Sabah, Sarawak dan Brunei.

Kembara Kenali Borneo yang julung kali diadakan akan menyaksikan Al-Sultan Abdullah dan Tunku Azizah mengenali lebih dekat rakyat Malaysia yang menetap di pedalaman Sabah dan Sarawak pada program yang bermula semalam hingga 13 September ini. – AWANI

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top