Kembalikan 35 Peratus Kerusi Parlimen Kepada Sabah, Sarawak

maximus.jpg
Kongsi Bersama

KUALA LUMPUR: Ahli-Ahli Parlimen Sabah dan Sarawak digesa mengembalikan kedudukan 35 peratus kerusi parlimen daripada jumlah keseluruhan, seperti yang diputuskan ketika Malaysia ditubuhkan 59 tahun lalu.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak) Datuk Seri Dr Maximus Ongkili berkata sejak akhir-akhir ini, penggubal undang-undang dari Sabah dan Sarawak menuntut semakan semula bilangan kerusi parlimen bagi kedua-dua wilayah tersebut.

“Pada 1963, Sabah mempunyai 16 kerusi, Sarawak (24) dan Singapura (15), mewakili 35 peratus daripada keseluruhan 159 kerusi parlimen, manakala baki 65 peratus atau 104 kerusi adalah Tanah Melayu. Malaya tidak memiliki majoriti dua pertiga ketika itu.

“Tetapi apabila Singapura meninggalkan Malaysia pada 1965, kerusi milik Singapura sepatutnya diberikan kepada Sabah dan Sarawak, untuk mengekalkan 35 peratus perwakilan,” kata beliau, dalam ucapan penggulungan menteri pada Khamis.

Ahli Parlimen Kota Marudu itu menambah bahawa cadangan pemulihan kerusi telah diperakui oleh Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen pada 2012 yang dipengerusikannya sendiri sebagai Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi ketika itu.

“Saya juga ingin mencadangkan agar semua Ahli Parlimen Sabah dan Sarawak membincangkan tuntutan ini secara terbuka dan teratur, dan keputusan diambil dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk tindakan selanjutnya,” katanya.

Beliau menambah bahawa Bahagian Hal Ehwal Sabah dan Sarawak akan berhubung dengan Ahli-ahli Parlimen Malaysia Timur untuk membincangkan perkara itu dengan lebih lanjut, manakala tuntutan itu juga perlu dibentangkan di dewan undangan negeri Sabah dan Sarawak.

“Tugas utama adalah untuk meyakinkan SPR tentang keperluan untuk memulihkan bahagian asal kerusi ahli parlimen untuk Sabah dan Sarawak selaras dengan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63),” tegas Ongkili.

Pada masa ini, daripada 222 kerusi parlimen, 166 atau 75 peratus adalah untuk Semenanjung Malaysia manakala baki 25 peratus atau 56 kerusi adalah untuk negeri Borneo – Sarawak (31) dan Sabah (25).

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top