Keluar Warisan Atas Keputusan Peribadi, Tanpa Pengaruh, Tekanan Sesiapa – Dr Yusof

sidang-media-dr-yusof.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Teka-teki mengenai hala tuju politik Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sindumin, Datuk Dr. Yusof Yacob akhirnya terjawab menerusi pengumumannya keluar daripada Parti Warisan Sabah (Warisan) hari ini.

Ketua Penerangan Warisan itu berkata, keputusan keluar daripada Warisan bagi menjadi ADUN Bebas ini dilakukan demi kestabilan politik dan juga kepentingan rakyat di kawasan Sindumin.

“Tindakan saya ini adalah atas keputusan peribadi tanpa ada pengaruh atau tekanan siapa-siapa, begitu juga dengan parti Warisan, saya tidak mempunyai masalah dengan Warisan.

“Keputusan saya ini atas pertimbangan kewarasan untuk membolehkan saya fokus dan bekerjasama dengan kerajaan serta berkhidmat kepada rakyat di kawasan DUN Sindumin demi pembangunan daerah Sipitang.

“Dengan ini, saya isytiharkan untuk menjadi ADUN Bebas yang menyokong kerajaan yang ada pada hari ini dan melepaskan keahlian saya dalam parti Warisan dan semua jawatan dalam parti,” katanya dalam sidang akhbar hari ini.

Beliau yang juga Ketua Bahagian Warisan Sipitang berkata, keputusan meninggalkan parti itu sudah dimaklumkan kepada Presiden Warisan, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal dan beliau bersedia untuk berhadapan sebarang tindakan daripada parti.

“Kami mempunyai perbincangan yang harmoni kerana ini merupakan pilihan dan hala tuju politik saya.

“Saya bersedia dengan apa-apa tindakan (Warisan) selepas ini, kita sedia menanggung dan menerimanya. Nasib dan kedudukan saya dalam politik terserah kepada rakyat di kawasan untuk menentukannya kerana saya ingin fokus untuk bekerja demi rakyat,” katanya.

Mengulas lanjut katanya, beliau keluar Warisan untuk agenda pembangunan dan menstabilkan politik negeri Sabah.

Katanya, beliau tidak mahu terlampau banyak berpolitik kerana pilihan raya negeri masih berbaki empat tahun lagi maka, beliau mahu menggunakan tempoh yang ada ini untuk terus berkhidmat kepada rakyat.

Yusof berkata, keputusan meninggalkan parti itu sudah dimaklumkan kepada ahli jawatankuasa (AJK) Warisan bahagian dan mereka menerimanya dengan terbuka.

Jika AJK bahagian rasa keputusan ini baik untuk rakyat di kawasan terserah kepada mereka kerana beliau tidak berkempen untuk mengajak ahli Warisan keluar meninggalkan parti.

Walau bagaimanapun, setakat ini, 15 orang AJK Warisan Bahagian Sipitang turut bersama-samanya keluar meninggalkan Warisan pada hari ini.

Yusof berkata, surat makluman kepada Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) mengenai kedudukannya sebagai ADUN Bebas akan diberikan kemudian.

Desas-desus ADUN Sindumin ini meninggalkan Warisan dilaporkan dalam Utusan online pada Sabtu lalu namun, sehari kemudian Yusof menafikan spekulasi berkenaan.

Semasa Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah ke-16, Warisan memenangi 23 kerusi DUN dan ketika ini, hanya 20 DUN kekal milik Warisan setelah DUN Bugaya diisytihar kosong apabila penyandangnya, Manis Muka Mohd Darah meninggal dunia pada 16 November tahun lalu.

Pada 23 Februari lalu ADUN Sebatik Hassan A. Ghani Pg Amir keluar dari Warisan dan kemudian menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) pada April.

Sumber: Utusan Online

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top