Kelab Penyokong Kerajaan Sabah mahu PM campur tangan isu JKDM

Dr-Yusof-1.jpg

Datuk Dr Yusof Yacob

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kelab Penyokong Kerajaan (BBC) Gabungan Rakyat Sabah (GRS)-Pakatan Harapan (PH) Sabah menggesa Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk campur tangan berhubung penubuhan Jawatankuasa Komuniti Desa Madani(JKDM) di negeri ini.

Pengerusi BBC GRS-PH, Datuk Dr Yusof Yacob, meminta Anwar menasihati Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, supaya menarik balik pelantikan JKDM.

Beliau berkata bahawa skim ini bukanlah dasar Kerajaan Persekutuan yang dibentangkan di Parlimen untuk kelulusan perbelanjaan.

“Penggunaan dana awam untuk memberi elaun jawatan ini adalah bermotifkan politik dan membazir, bercanggah dengan rancangan Perdana Menteri untuk mempromosikan kerajaan perpaduan, yang diilhamkan oleh bekas Yang di-Pertuan Agong, terutama selepas Pilihan Raya Umum ke-15 di mana tiada parti yang bertanding mendapat majoriti mudah,” kata Yusof dalam satu kenyataan Khamis.

Yusof turut mempersoalkan mengapa JKDM hanya diperkenalkan di Sabah dan bukannya di negeri seperti Pulau Pinang dan Sarawak jika ia didakwa sebagai dasar kerajaan persekutuan.

“Di Sabah, langkah ini bercanggah dengan keputusan kerajaan negeri semasa DUN ke-16 pada November tahun lepas, yang mengesahkan pindaan kepada Ordinan Pentadbiran Luar Bandar Sabah yang memberi kuasa kepada kerajaan negeri untuk melantik dan mengurus pentadbiran jawatankuasa kampung melalui Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK).

“JKKK telah pun melaksanakan peranan pentadbirannya dalam pelbagai aspek tadbir urus seperti keselamatan dan pembangunan untuk kemajuan kampung,” katanya.

Yusof berhujah, selain melanggar Perlembagaan negeri Sabah, pembentukan JKDM juga mengelirukan akar umbi.

“Selain ketua kampung, pengurusan dan pentadbiran di peringkat kampung adalah di bawah JKKK yang memastikan keperluan dan keselamatan kampung terjamin.

“Jika JKDM dilantik, ia akan membawa kepada pertindihan kuasa, fungsi dan tugas, yang berpotensi menimbulkan ketegangan dan merumitkan pengurusan di peringkat pejabat daerah, majlis daerah dan majlis perbandaran,” jelasnya.

Yusof menegaskan, ahli GRS-PH BBC Sabah menentang mana-mana pihak sama ada dari luar atau dalam negeri yang berniat untuk memecahbelahkan dan mengganggu keharmonian yang telah dibina semula oleh kerajaan sedia ada selepas kejatuhan kerajaan Barisan Nasional pada 2018.

“Kami meminta kerajaan negeri mengambil keputusan tegas untuk tidak mengiktiraf penubuhan JKDM dan meminta Kabinet persekutuan membatalkan semua pelantikannya di Sabah,” tegas beliau.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top