Kehadiran Azmin dan Zuraidah di Sabah: Siapa Yang Peduli?

azmin-zuraidah.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Penganalisis politik meremehkan kesan lawatan dua menteri persekutuan Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dan Zuraida Kamaruddin ke Sabah baru-baru ini, dengan seorang daripada mereka mengatakan “tidak ada yang peduli” mengenai kehadiran mereka di sini menjelang pilihan raya negeri akan datang.

Pensyarah Universiti Teknologi Mara Sabah Rahezzal Shah Abd Karim berkata, Azmin dan Zuraida, kedua-duanya bekas pemimpin PKR, tidak memberi kesan, dan lawatan mereka tidak memberi kelebihan kepada mana-mana pihak.

“Ini kerana tidak ada yang pasti sama ada mereka bersama PPBM atau apa statusnya sekarang,” katanya kepada FMT mengenai pertemuan Azmin dengan pemimpin tertinggi PPBM Sabah.

Rahezzal mengatakan bahawa Azmin dan Zuraida bukan nama besar di Sabah dan jika niat mereka untuk meraih undi, usaha itu tidak akan berjaya.

“Kita tahu dia (Azmin) datang ke Sabah sebelumnya, untuk berkempen untuk Pakatan Harapan pada pilihan raya kecil Kimanis tetapi dia tidak menarik perhatian orang ramai,” kata Rahezzal.

Menurutnya tidak ramai rakyat di negeri ini peduli dengan kehadiran mereka walaupun mereka berperanan dalam “langkah Sheraton” yang menyebabkan perubahan dalam kerajaan persekutuan awal tahun ini.

Seorang penganalisis lain, Lee Kuok Tiung dari Universiti Malaysia Sabah, berkongsi sentimen yang sama.

Lee mengatakan dia juga bimbang politik persekutuan akan membayangi isu-isu tempatan dalam pilihan raya negeri akan datang setelah pemimpin persekutuan mulai turun ke negeri ini.

Katanya, isu-isu tempatan, terutama hak-hak Sabah dan pembangunan sosio-ekonomi harus menjadi fokus pilihan raya negeri ini, bukannya isu-isu Semenanjung.

Dia menambah Azmin dan Zuraida juga tidak begitu popular seperti personaliti persekutuan yang lain.

“Lain dengan ‘Bossku’ (Najib Razak), ia berbeza kerana dia berpengaruh di media sosial, terutama sejak akhir-akhir ini kerana dia telah mula berkempen untuk pilihan raya Sabah di media sosial. Itulah yang membezakannya dari Azmin dan Zuraida. ” – FMT

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top