Kedutaan Thailand Akan Lantik Konsul Kehormat Di Sabah

Duta-Thai.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kedutaan Thailand sedang mempertimbangkan untuk melantik konsul kehormat di Sabah bagi mewakili Thailand tidak lama lagi.

Dutanya yang baru dilantik, Chainarong Keratiyutwong, menyatakan perkara itu kepada delegasi Persekutuan Industri Sabah (FSI) yang mengadakan kunjungan hormat kepadanya di Kuala Lumpur baru-baru ini.

FSI diketuai oleh presidennya, Richard Lim yang diiringi wakil Kuala Lumpur, Dato’ Alfred Soh.

Chainarong turut menzahirkan rasa gembiranya kerana FSI masih mengekalkan hubungan baik dengan Kedutaan Thailand.

Sementara itu Lim menjemput Chainarong untuk menghadiri Ekspo Antarabangsa Sabah (SIE) yang akan diadakan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah, Kota Kinabalu pada 2023.

“Kami juga ingin menjemput Chainarong Keratiyutwong untuk menyertai FSI Nite tahun ini. Alangkah baiknya jika beliau dapat membawa masuk lebih ramai pelabur berpotensi dari Thailand ke Sabah, kerana kita semua tahu Sabah adalah tempat yang berpotensi dan strategik sepenuhnya untuk melabur dalam pelbagai industri,” katanya.

Lim juga memperkenalkan Autocity KKIP kepada duta tersebut.

“Kami tahu Thailand mempunyai program perlumbaan kereta setiap tahun, dan kami berharap pakar dan pelabur dari Thailand boleh datang ke Sabah untuk melihat projek Kementerian Pembangunan Perindustrian ini. Ia benar-benar akan menjadi peluang yang baik untuk kedua-dua negara untuk bersama-sama menjadikan KKIP Autocity ini maju dan membangun ke taraf antarabangsa,” tambah Lim.

Delegasi FSI merancang untuk melawat Pameran Makanan & Minuman Thailand (THAIFEX) yang akan diadakan pada Mei.

“Kami juga berharap Kedutaan Thailand boleh membawa masuk beberapa pempamer dari THAIFEX untuk menyertai kami dalam SIE nanti,” kata Lim.

Chainarong memberitahu Lim beliau akan mendaki Gunung Kinabalu bersama duta Australia, Switzerland dan Austria pada pertengahan April.

“Adalah baik jika kami berpeluang bertemu dengan beberapa menteri Sabah, dan juga mengadakan pertemuan dengan FSI semasa perjalanan kami ke Kota Kinabalu,” katanya.

“Kami juga mengalu-alukan delegasi FSI untuk melawat Thailand pada bila-bila masa,” tambah duta itu.

 

Sumber: Borneo Post

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top