KOTA KINABALU: Adalah penting bagi lelaki untuk menyokong hak-hak wanita dan menangani isu kurang perwakilan mereka, terutama dalam politik.
Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat Sabah Datuk James Ratib berkata kemajuan sesebuah masyarakat adalah berkait rapat kerana apabila wanita berkembang maju, ia memberi manfaat kepada semua orang.
“Sebagai lelaki, kami memegang tanggungjawab moral untuk meningkatkan, memperkasa, dan berdiri dalam solidariti dengan rakan wanita kami.
“Kita mesti meningkatkan potensi wanita muda, memupuk aspirasi mereka untuk memimpin dalam membentuk komuniti dan negara.
“Sokongan kami untuk wanita dalam politik bukanlah bermakna melepaskan kuasa, tetapi satu pengiktirafan bahawa kemajuan sebenar adalah usaha kolaboratif, merangkumi semua suara.
“Adalah penting bagi kita untuk berusaha demi masa depan di mana anak-anak perempuan, adik-beradik perempuan dan ibu-ibu kita boleh menyumbang secara bebas bakat dan perspektif mereka kepada arena politik,” katanya semasa melancarkan dialog menangani kekurangan perwakilan wanita Sabah dalam politik di sebuah hotel di sini.
Ucapan beliau dibacakan oleh pembantu menterinya Datuk Flovia Ng.
James menambah bahawa sejak penubuhan Sabah, terbukti bahawa wanita memainkan peranan penting dalam membentuk asas sosial dan ekonomi negara ini.
“Bagaimanapun, apabila kita mengalihkan tumpuan kita penyertaan politik, wujud ketidakseimbangan yang ketara muncul, yang memerlukan pertimbangan teliti.
“Dalam kapasiti saya sebagai Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat Sabah, saya yakin bahawa kemajuan hanya boleh dicapai melalui usaha kolaboratif dan visi bersama untuk memajukan negara.
“Memperkasakan wanita untuk mengambil peranan aktif dalam politik bukan sahaja soal keadilan tetapi satu keperluan untuk kemajuan bersama,” katanya.