Kaum Cina Harus Menyokong, Bekerjasama Dengan Kerajaan – PBS

PBS.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Masyarakat Cina di Sabah harus mula memikirkan keperluan untuk menjadi sebahagian daripada kerajaan bagi bersama-sama membangunkan negeri ini.

Sudah tiba masanya untuk mengubah minda dengan menggunakan pilihan raya untuk melepaskan kemarahan dan untuk menghukum calon yang mereka tidak suka lalu memberikan sokongan kepada parti yang berpangkalan di semenanjung, kata Ahli Majlis Tertinggi Parti Bersatu Sabah (PBS) Datuk Louis Rampas.

“Masyarakat Cina di Sabah harus mengikut (cara) rakyat Sarawak yang memilih untuk menyokong dan bekerjasama dengan kerajaan,” katanya ketika merasmikan mesyuarat agung tahunan bersama PBS Bahagian Api-Api, Bahagian Likas dan Bahagian Luyang di Wisma Hakka di sini kelmarin.

Beliau berkata pilihan raya negeri Sarawak yang diadakan pada Disember tahun lepas menunjukkan pengundi Cina menyokong parti tempatan yang menyaksikan DAP yang berpangkalan di Semenanjung hanya memenangi dua kerusi.

Dan sejak kebelakangan ini Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abang Johari Tun Openg berkata, kaum Cina di Sarawak akan diberi peranan untuk bersama-sama menjalankan kerajaan, katanya.

“Masyarakat Cina kini mula merasai nikmat berada dalam kerajaan,” katanya.

Di Sabah, beliau berkata masyarakat Cina harus bersatu dan mula memikirkan bagaimana untuk menjadi pembuat keputusan dalam kerajaan, dan tidak bergantung kepada DAP di mana pengaruh mereka kini mula berkurangan di Sarawak.

Tambahan pula, beliau berkata semasa DAP menjadi sebahagian daripada kerajaan Pakatan Harapan, Setiausaha Agungnya, Lim Guan Eng tidak berbincang dengan Sabah untuk merealisasikan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) yang mereka janjikan semasa Pilihan Raya Umum ke-15.

“Seingat saya, beliau (Lim) hanya datang semasa pilihan raya kecil parlimen Sandakan, selain itu beliau tidak pernah datang ke Sabah semasa berada dalam kerajaan,” katanya.

Tidak seperti PBS yang merupakan parti berbilang kaum, beliau berkata mereka konsisten dalam memperjuangkan hak Sabah seperti yang termaktub dalam MA63 melalui presidennya, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili yang merupakan Menteri di Jabatan Perdana Menteri bagi Hal Ehwal Sabah dan Sarawak.

Timbalan Presiden PBS dan Ketua Bahagian Api-Api Datuk Seri Dr Yee Moh Chai berkata PBS sentiasa istiqamah dengan perjuangannya untuk rakyat dan negeri sejak awal.

Beliau berkata PBS telah menyertai Gabungan Rakyat Sabah (GRS) yang serupa dengan sistem Gabungan Sarawak Parti (GSP) yang membela hak rakyat dan negeri.

Ketua Bahagian PBS Likas Dr Joseph Lee berkata antara lain PBS melalui presidennya juga telah memainkan peranan dalam perbincangan dengan Kerajaan Persekutuan untuk meningkatkan geran tahunan negeri kepada lima kali ganda selepas menunggu selama lima dekad.

Ketua Bahagian PBS Luyang Goon Thien Shang berkata di tengah-tengah penularan wabak Covid-19, mereka masih membantu orang ramai untuk mendaftar bagi Peka B40, yang dimulakan oleh kerajaan untuk menyediakan pemeriksaan kesihatan percuma bagi penyakit tidak berjangkit.

“Kami akan terus membantu golongan yang memerlukan, terutamanya dalam pengagihan bakul makanan,” katanya sambil menambah mereka akan bekerjasama dengan Pemimpin Pembangunan Masyarakat Api-Api Oliver Majaham untuk mengenal pasti golongan yang memerlukan. – The Borneo Post

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top