Kabinet Bayangan: Warisan Tolak Gesaan Upko

ismail-dan-madius.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Parti Warisan menolak saranan sekutunya, Upko yang mendesak agar pembangkang memiliki kabinet bayangan.

Timbalan Ketua Pemuda Warisan, Ismail Ayub (gambar, kiri) berkata, penubuhan kabinet bayangan bukanlah keutamaan dalam masa sukar ini di mana rakyat bergelut dengan Covid-19.

“Fokus sekarang adalah untuk membantu rakyat dari segi ekonomi dan kesihatan dan bukannya terus berpolitik.

“Dalam menghadapi wabak dan kelemahan dalam kerajaan persekutuan sekarang, pembangkang harus memainkan peranan sebagai penyemak imbang,” katanya dalam satu kenyataan di sini pada Khamis.

Beliau mendakwa terdapat banyak kekurangan dalam pentadbiran Perikatan Nasional, antaranya adalah apakah SOP yang telah digariskan untuk kumpulan sasaran pertama yang menerima vaksin Covid-19 dan bila vaksin akan tiba di negara ini.

Kelmarin , Presiden Upko dan Ahli Parlimen Tuaran Wilfred Madius Tangau mendesak ketua pembangkang Anwar Ibrahim untuk membentuk kabinet bayangan dalam masa seminggu.

Bekas timbalan ketua menteri Sabah itu juga meminta Anwar untuk membuat dasar alternatif pembangkang mengenai wabak dan ekonomi.

Ismail juga mempersoalkan apa yang akan dilakukan pemerintah terhadap banyak orang yang kehilangan pekerjaan dan terpaksa menutup perniagaan mereka kerana krisis kesihatan.

“Apa sebenarnya rancangan PN untuk memulihkan ekonomi? Kerajaan perlu merancang ini dengan teliti dan memberi keutamaan kepada perkara-perkara yang benar-benar menguntungkan rakyat dan bukan projek besar yang berharga berbilion-bilion ringgit.

“Kami tidak menentang pembangunan tetapi kami tidak memerlukan projek seperti ini,” katanya.

Ismail menambah bahawa sudah waktunya Malaysia ditadbir oleh wajah baharu dan lebih muda.

“Pembangkang harus dengan jelas menunjukkan kepada rakyat bahawa pemerintah berikutnya akan terdiri dari pemimpin yang akan memperjuangkan perpaduan dan memiliki visi yang jelas tentang pemerintahan yang bersih.”

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top