Jumlah Pelancong Korea Meningkat 9,439%

christina-Jin-Air.jpg

Kredit foto: Christina Liew Page

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Pelancong Korea mengatasi jumlah ketibaan pelawat antarabangsa ke Sabah antara Januari dan April tahun ini, kata menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar negeri Datuk Christina Liew.

Berdasarkan rekod Bahagian Penyelidikan Lembaga Pelancongan Sabah (STB), 68,685 pelancong Korea tiba di Sabah berbanding 720 ketibaan dari Januari hingga April pada 2022, peningkatan sebanyak 9,439.6 peratus.

Sabah membuka semula sempadan antarabangsanya pada 1 April tahun lepas selepas menutupnya selama dua tahun semasa pandemik Covid-19.

“Pada masa ini, terdapat tujuh penerbangan mingguan Jin Air dari Incheon ke Kota Kinabalu, dan ini akan ditambah mulai bulan depan dan seterusnya.

“Pada asasnya, ia adalah kerjasama pelancongan dua hala,” katanya dalam satu kenyataan selepas kunjungan hormat delegasi Jin Air dan Koperasi Industri Pelancongan Seoul.

Menurut Pengurus Stesen Jin Air bagi Pejabat Lapangan Terbang Kota Kinabalu, JeongHoon Park bermula dari 29 Jun hingga minggu pertama September tahun ini, akan ada dua penerbangan setiap hari dari Incheon ke Kota Kinabalu.

“Pada masa yang sama, kami merancang untuk menaik taraf pesawat Jin Air sedia ada yang menggunakan laluan Incheon-KK daripada B737-800 (dengan kapasiti 189 tempat duduk) kepada B777-200 (dengan kapasiti 393 tempat duduk).”

Turut hadir pada majlis itu ialah Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif STB Tay Shu Lan.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top