Joseph Voon Umum Keluar SAPP

voon.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Seorang penasihat SAPP, Datuk Joseph Voon kelmarin mengumumkan pengunduran dirinya dari parti itu setelah 26 tahun berjuang bersamanya untuk mengembalikan autonomi Sabah.

Joseph, yang merupakan mantan Ahli Parlimen Tanjung Aru (1990-1995), berkata perbezaan ideologi, hala tuju dan pendapat dengan kepemimpinan parti sekarang sebagai alasan pengundurannya, setelah SAPP bergabung dengan Perikatan Nasional (PN) minggu lalu.

Joseph yang juga mantan naib ketua SAPP mengatakan: “Mereka (kepemimpinan) sekarang telah menuju ke arah yang berbeda, dahulu mereka memperjuangkan autonomi Sabah, tetapi sekarang mereka telah berubah.”

Ahli politik veteran yang bergabung dengan SAPP pada tahun 1994 setelah PBS runtuh mengatakan parti itu sekarang telah melepaskan diri dari pendirian asalnya untuk mengembalikan autonomi Sabah setelah mereka bergabung dengan PN.

“Saya tidak mahu membuat komen yang boleh menyakiti sesiapa… Saya berundur kerana perbezaan arah … Saya mempunyai cara saya sendiri,” kata Joseph, yang juga menjelaskan bahawa keputusannya tidak dipengaruhi oleh timbalan presiden SAPP, Melanie Chia yang keluar dari parti itu Ahad lalu.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top