Joniston Tak Lupa ‘Pengkhianatan’ Tangau

joniston.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Ketua penerangan PBS, Datuk Joniston Bangkuai masih belum dapat melupakan bagaimana bekas sekutu dekatnya presiden UPKO, Datuk Wilfred Madius Tangau berpaling membelakangkan Barisan Nasional (BN), walaupun peristiwa itu berlaku lebih dari dua tahun lalu.

Beliau berkata Tangau tidak hanya membuang BN tetapi juga perjanjian “misompuru” (yang bermaksud perpaduan dalam bahasa Kadazan) yang diikrar bersamanya ketika mereka sama-sama berkempen untuk pilihan raya umum ke-14 (PRU14) Mei 2018.

Walaupun terluka oleh pengkhianatan itu, Bangkuai mengatakan bahawa dia masih menganggap Ahli Parlimen Tuaran itu sebagai kawan.

“Saya tidak membencinya. Dia masih kawan saya, tetapi dia meninggalkan kami, ”katanya semasa sesi perjumpaan di Kampung Tudan-Poring, Kiulu, semalam.

“Pada pilihan raya umum lalu, kami telah berkempen bersama di bawah mottoMisompuru.

“Sebenarnya, itu adalah saranannya (Tangau) agar tiga parti utama Kadazan Dusun Murut (KDM) yang berada di bawah BN – Upko, PBS dan PBRS – membentuk perjanjian rasmi sebagai satu barisan untuk menghadapi pilihan raya.

“Hasilnya, sebuah majlis presiden yang terdiri dari tiga presiden parti ditubuhkan dan kami menang. Sayangnya, setelah pilihan raya, dia meninggalkan kami untuk membentuk pakatan dengan pemerintah pimpinan Warisan. ”

Bangkuai yang mempertahankan kerusi DUN Kiulu, yang terletak di kawasan Parlimen Tuaran, menentang Tangau dan empat calon lain dalam pilihan raya negeri Sabah yang berlangsung pada 26 September.

Secara profesional, Bangkuai mengatakan dia tidak mempunyai masalah bekerja dengan Tangau dalam usaha membangunkan Kiulu.

“Sekiranya kerajaan negeri sebelumnya bersedia bekerjasama dengan kerajaan persekutuan walaupun menjadi sebahagian daripada pembangkang persekutuan, mengapa kita tidak dapat melakukan hal yang sama untuk Kiulu,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Bangkuai mengatakan PBS tidak lagi berada dalam BN, oleh itu parti itu menggunakan simbolnya sendiri untuk pilihan raya negeri.

“Kami meminta para pengundi untuk tetap teguh pada makna integriti, prinsip dan martabat. Sekiranya mereka melakukannya, saya tahu mereka akan membuat pilihan yang tepat,” ujarnya.


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top