Joniston Puji Keberanian Dr Maximus Bersuara Demi Sabah, Sarawak

joniston-1.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Keberanian Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS), Datuk Seri Dr Maximus Ongkili bersuara mengesa Kerajaan Persekutuan memberi perhatian khusus terhadap keperluan pembangunan Sabah dan Sarawak menunjukkan sifat kepimpinan beliau yang sebenar.

Setiausaha Agung PBS, Datuk Joniston Bangkuai turut menyatakan sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri, yang menjaga hal ehwal Sabah dan Sarawak, Dr. Maximus dalam ucapan penggulungan Rancangan Malaysia ke-12 (RMK12) di Parlimen pada Rabu menegaskan beliau tidak segan untuk berkongsi masalah dan menekankan pelbagai inisiatif di peringkat nasional perlu diambil demi kebaikan Sabah dan Sarawak.

Dalam mengucapkan penghargaan atas usaha yang telah diambil oleh Kerajaan Persekutuan bagi membangunkan Sabah dan Sarawak, Dr. Maximus turut mengatakan bahawa Kerajaan Pusat terkadang segan untuk mengakui bahawa walaupun kedua-dua negeri itu kaya dengan sumber semula jadi, namun agensi perancang dan perbelanjaan kedua-dua negeri memerlukan perhatian khusus untuk merealisasikan matlamat pembangunannya.

Joniston berkata, komen Presiden parti yang memberi peringatan terhadap sikap sambil lewa, perancangan kurang cekap dan ketiadaan penetapan matlamat dalam perancangan pembangunan kini perlu berakhir, adalah tepat.

Tambah Joniston, beliau gembira melihat penyelesaian masalah yang berkaitan dengan Perjanjian Malaysia (MA63) telah disenaraikan sebagai antara keutamaan di bawah RMK12.

“Yang penting kini ialah melihat Sabah dan Sarawak benar-benar mendapat manfaat dan menerima apa yang layak diterima oleh kedua-dua negeri,” kata ADUN Kiulu dan Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Negeri Sabah itu.

Beliau percaya rakyat Sabah dan Sarawak akan turut sependapat dengan Dr. Maximus iaitu setelah 58 tahun sebagai persekutuan, usaha merangkumi rancangan pembangunan masih banyak belum dicapai terutama dalam bidang pendidikan, kesihatan, kemiskinan, pengagihan pendapatan, serta tenaga kerja di sektor profesional dan keselamatan.

“Sejak penubuhan PBS 36 tahun lalu, parti sentiasa konsisten memperjuangkan hak-hak Sabah, dan MA63 adalah perjuangan teras parti.

“Kami bangga, dan pada masa yang sama, bersyukur mempunyai pemimpin yang berani menyatakan buah fikirannya.

“Dan kami juga berharap agar Kerajaan Persekutuan mengambil perhatian dan memastikan Sabah dan Sarawak tidak ketinggalan dari segi pembangunan.

“Mengambil kata-kata Presiden PBS, sudah tiba masanya untuk merapatkan jurang, atau sebolehnya setara dengan negeri-negeri maju di Malaysia,” kata Joniston.


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top